Sepsiszentgyörgyön is megemlékeznek az aradi vértanúkról

Október 6-án 170 éve lesz annak, hogy Aradon kivégezték a magyar szabadságharc 13 honvéd tábornokát. Az előző évek hagyományához hasonlóan Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén is megemlékezést és koszorúzást szervez az áldozatok emlékére a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található kopjafáknál, vasárnap, október 6-án, 12 órától.

A sepsiszentgyörgyi megemlékezés részeként a Székely Mikó Kollégium diákjai műsorral készülnek. Felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki a tizenhárom különböző fából készült kopjafákat faragta és a városnak adományozta az aradi vértanúk emlékére. Az emlékműsort ft. Szabó Lajos római katolikus kanonok áldása, a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és kegyeleti virágok elhelyezése zárja.

170 éve, 1849. október 6-án az orosz segítséggel levert szabadságharcot követően végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvéd tábornokát, Pesten pedig gróf Batthyány Lajost, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Aradon Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly tábornokok és Lázár Vilmos ezredes szenvedett vértanúhalált.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?