Luiza Melencu édesanyja továbbra is megtagadta az együttműködést a hatóságokkal

Nem sikerült biológiai mintát venni Luiza Melencu, az áprilisban eltűnt 18 éves lány édesanyjától a pénteki nap folyamán sem, noha egy rendőrökből és csendőrökből álló alakulat elővezetési paranccsal próbálta bekísérni a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) craiovai székhelyére.

A Monica Georgeta Melencu nevére kiállított elővezetési parancsot a bukaresti első kerületi törvényszék adta ki, így rendőrökből és csendőrökből álló alakulat jelent meg lakásánál, hogy bekísérje a DIICOT craiovai székhelyére, ahol biológiai mintát kellett volna venni tőle egy új DNS-vizsgálat elvégzése érdekében. Monica Georgeta Melencu annak a Luiza Melencunak az édesanyja, aki áprilisban tűnt el otthonról, és akiről a caracali gyilkosság fő gyanúsítottja, Gheorghe Dincă azt állítja, hogy őt is megölte.

Monica Georgeta Melencu nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal, és ő is, valamint apja is rosszul lett, így mentőt kellett hívni az ellátásukra. Az asszony apja (Luiza nagyapja) úgy nyilatkozott, a család már nem bízik senkiben, és nem hajlandóak engedelmeskedni az elővezetési parancsnak.

Az eltűnt lány anyját csütörtökön ötezer lejre bírságolta az ügyészség, mivel az asszony nem volt hajlandó biológiai mintát szolgáltatni egy új DNS-vizsgálat elvégzéséhez. Ezt követően kértek a törvényszéktől elővezetési parancsot a nevére, az asszony azonban ennek sem hajlandó alávetni magát.

Gheorghe Dincă a kihallgatások során azt mondta, hogy ő ölte meg Alexandra Măceşanut és Luiza Melencut is. A DIICOT Caracal közelében talált is emberi csontmaradványokat, amelyekről kimutatták, hogy egy 15-19 év közötti nőtől származnak, de nem Alexandra Măceşanutól. A DNS-vizsgálattal most azt szeretnék kideríteni a hatóságok, hogy a csontok Luiza Melencutól származnak-e. Ehhez a DIICOT a Szövetségi Nyomozó Irodához (FBI) fordult segítségért, amelynek el is küldte a város határában talált csontmaradványokat. Az FBI-nak az lenne a feladata, hogy megállapítsa Luiza Melencu DNS-profilját, és megrajzolják a feltételezett gyilkos, Gheorghe Dincă pszichológiai/viselkedési profilját. Szerdai közleményében az ügyészség rámutatott, a teljes körű DNS-profil (azaz mind mitokondriális, mind kromoszomális genetikai vizsgálat elvégzése) megállapítására nincs lehetőség egyik engedélyezett romániai szaklaboratóriumban sem. A Mina Minovici Országos Igazságügyi Orvostani Intézet (INML) csak a kromoszomális genetikai vizsgálatot tudta elvégezni.

Kapcsolódók

Kimaradt?