A Jobbik Tőkéséknek: nem vagyunk konkurencia

Nem tagtoborzást végez a Jobbik, hanem „pártsejteket”, hivatalosan be nem jegyzett megyei, régiós, baráti köröket kívánnak működtetni Erdélyben – közölte székelyföldi körútjának csíkszeredai állomásán Szávay István országgyűlési képviselő. A Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke lejárató, magyarellenes kampánnyal, riogatással is megvádolta sajtótájékoztatóján a maszol.ro-t és a Bihar megyei RMDSZ-t.

“Határon túli megjelenésünket valójában nem a Jobbik kezdeményezte, hanem egy megjelent igényre válaszul kezdtek megalakulni ezek a csoportok” – fogalmazott Szávay kis számú újságíró előtt. Mint mondta, felvették a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akik jelezték: szimpatizálnak a Jobbikkal, egyetértenek eszméikkel, céljaikkal és segíteni szeretnék az alakulatot. Nincs szó pártépítésről, hangsúlyozta, a csatlakozni kívánók egyéni tagjai lesznek a Jobbiknak.

„A Jobbik nem egy új erdélyi pártot hoz létre, itteni tagjainkat arra intjük, hogy ne avatkozzanak be a helyi pártpolitikai ügyekbe. Tagjaink kettős feladatot kapnak: segítsék a mi a munkánkat abban, hogy hitelesebben és hatékonyabban tudjuk az elszakított magyarság ügyeit Magyarországon és a magyar parlamentben képviselni” – fogalmazott.

Szerinte azért nem helytálló az a megállapítás, miszerint tagtoborzást végeznének Erdélyben, mert nem tartanak tagtoborzó előadásokat, melyek során embereket próbálnának meggyőzni, hogy belépjenek a pártba. Szávay a nagyváradi fogadtatását a maszol.ro és Bihar megyei RMDSZ-el közösen összehozott, jól felépített provokációnak nevezte. „Felháborítónak és egyben jellemzőnek tartom, hogy fiatal RMDSZ-es politikusok magyarellenes, magyart magyar ellen uszító kampányból akarnak maguknak politikai tőkét kovácsolni” – mondta a képviselő.

A Jobbik erdélyi taglétszámáról elmondta, a Bihar, Szatmár és Maros megyei, illetve az éppen alakuló udvarhelyszéki, csíkszéki és gyergyói, valamint  Kovászna megyei szervezetek egyenként egy-két tucat tagot számlálnak.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy pártpolitikát vagy nemzetpolitikát hoznak-e Erdélybe, először kitérő választ kaptunk. Szávay István inkább az RMDSZ Jobbikal szembeni kritikáját támadta, mondván: nem érti a szövetség hozzáállását, ugyanis az RMDSZ nem is olyan régen jelezte, kezdeményezni fogja egy határon túli magyar párt magyarországi megalapítását.

Tőkés László EMNT-elnök és Toró T. Tibor EMNP-elnök lapunknak adott nyilatkozataira reagálva elmondta: nem kell semmilyen konkurenciát látniuk a Jobbik erdélyi jelenlétében, ugyanis a határon túli jobbikosoknak nem az lesz a feladatuk, hogy a helyi politikai szervezetek belső ügyeibe beleszóljanak, vagy romániai választásokon induljanak. Ráadásul, tette hozzá, az itteni tagok nem elkötelezettjei egyetlen romániai magyar pártnak sem, tehát tagelszívásról sincs szó.

Habár Szávay folyamatosan hangoztatta: nem pártépítési, tagtoborzási szándékkal érkezett Erdélybe, a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy rendszeresen hoznak majd a Barikád és a Hazai Pálya című újságokból, valamint a pártot népszerűsítő szórólapokkal is bőven ellátják az itteni tagokat, akiket ezek szétosztásával is megbíznak.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a belépő tagok szakmai önéletrajzát szakpolitikusaiknak továbbítják, ugyanis a különféle területeken tevékenykedő jobbikosok tanácsaikkal nagyban segíthetik az alakulatot a törvényhozási munkában. Szávay szerint van már egy udvarhelyi emberük a banki szektorban, de a tagjai között számlál egy kárpátaljai egyetemi oktatót is. Szávay a napokban Csángóföldre is ellátogat. Mivel Bákó megyében nincs demokrácia-központ, a kapcsolatépítés mellett a moldvai csángómagyarok honosítását is segíteni szeretnék.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?