Péntektől kezdi az erdélyi tagtoborzást a Jobbik

Tagtoborzást kezd péntektől Erdélyben a Jobbik. Előbb a szélsőséges magyarországi párt Bihar megyei szervezete alakul meg, jövő héten pedig Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön folytatják a tagfelvételt.

A tagtoborzást Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének elnöke szervezi, aki pénteken Nagyváradon Kulcsár Gergely országgyűlési képviselővel, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei elnökével együtt sajtótájékoztatót is tart.

Szávay István csütörtökön a maszol.ro-nak elmondta, tíz napig tartózkodik majd Erdélyben, körútja során bejárja Székelyföldet és csángóföldre is szeretne eljutni. A politikus nem kívánt arra a kérdésünkre válaszolni, milyen fogadtatásra számít Erdélyben. „Erről fogok többek között beszélni a pénteki nagyváradi sajtótájékoztatómon” – hárította érdeklődésünket.

Arra a felvetésünkre, hogy korábban a marosvásárhelyi magyar értelmiségiek aláírásgyűjtéssel tiltakoztak, amikor Szegedi Csanád, a Jobbikból tavaly kilépett EP-képviselő 2010-ben irodát nyitott a városban, Szávay kijelentette: nem érdeklik azok, akik ellenségesen fogadják Erdélyben a pártot. „Azokért megyünk Erdélybe, akik csatlakozni szeretnének hozzánk, nem azokért, akik ellenségesen fogadnak minket” – magyarázta.

A politikus tájékoztatása szerint Szatmár megyében már jó ideje létrehozták a Jobbik helyi csoportját, amely együttműködik a párt Szabolcs-Szatmár megyei szervezetével. Kulcsár Gergely pedig azért tart vele erdélyi körútja első napján, hogy a bihariaknak beszámoljon az együttműködési lehetőségekről.

A Jobbik honlapja szerint az alapszabály értelmében a párt tagja lehet minden, 16. életévét betöltött, a „Magyarországtól elszakított területeken” vagy az emigrációban élő magyar is, ha más magyarországi pártnak vagy ahhoz kötődő ifjúsági szervezetnek nem tagja, és vállalja, hogy elfogadja az Alapszabályban foglaltakat. A pártba a honlapon lévő űrlap kitöltésével is be lehet iratkozni.

A kolozsvári Kvantum Research 2011-es felmérése azt mutatja, hogy a Jobbiknak elenyészően kicsi, 2,9 százalékos a támogatottsága Erdélyben. Az akkori adatok szerint a Fideszre a megkérdezettek több mint fele (55 százalék) szavazna, míg 35 százalék határozatlan. Az MSZP 4,1 százalékot kapna Erdélyben, míg Gyurcsány Ferenc pártjára, a Demokratikus Koalícióra 1,8 százalék szavazna. Kvantum Research munkatársa, Kiss Tamás csütörtökön az Indexnek elmondta, a 2011 óta készült mérések is ehhez hasonló eredményeket hoztak ki.

Cikkünk frissül

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?