Ha ez se gondolkodtatja el a dohányzókat, akkor semmi se fogja

A románok 27,4 százaléka - megközelítőleg 5,6 millió ember; a férfiak 36,5 százaléka, illetve a nők 18,7 százaláka - cigarettázik naponta, derül ki a Bukarestben, kedden közzétett tanulmányból.

A Global Adult Tobacco Survey (GATS) 2018-as romániai felmérése szerint a naponta dohányzó román állampolgárok 43,5 százaláka napi egy csomag cigarettánál többet szív el, illetve 71,5 százalékuk függő és az ébredés utáni fél órában már rágyújt. A tanulmány arra is rámutat, hogy a cigarettát első alkalommal megkóstolók átlagéletkora 17,9 év.

A GATS 34 országban végzett felmérést, az eredményeket olyan közpolitikák kidolgozására és bevezetésére használják fel, amelyek a dohányzást bátortalanítják és ezzel csökkentik a dohányzás előidézte betegségek előfordulását, magyarázta Anda Curta, a közegészségügyi intézet (INSP) munkatársa. Romániában 5 408 háztartásban végezték el a felmérést, 4.571 személy válaszolt a kérdésekre.

Alexandra Cucu, az Országos Egészségfelmérő Központ igazgatója szerint globális szinten 23 olyan betegséget azonosítottak, amelyeknek köze van a dohányzáshoz. Cucu szerint 2016-ban 25 ezernél több romániai haláleset köthető össze a dohányzással: 6 233 személy halt meg agyvérzésben, 9 928 személy koszorúér-betegségben és 9 596 személy tüdőrákban.

Miljana Grbic, az Egészségügyi Világszervezet romániai irodájának a vezetője elmondta, van egy olyan célkitűzés, hogy 2035-re kinevelődjék egy nem dohányzó generáció. Rámutatott, az utóbbi időben nőtt a dohányfogyasztás mennyisége, főként a nők és a fiatalok körében.

Kapcsolódók

Kimaradt?