Az EMNP küldöttgyűlése megerősítette Csomortányi Istvánt a pártelnöki tisztségben

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Marosvásárhelyen tartott küldöttgyűlése megerősítette szombaton Csomortányi Istvánt a párt elnöki tisztségében.

A párt élére májusban választott Csomortányi István bizalmi szavazást kért személyére és a párt országos elnökségére. A küldöttek közül 97-en bizalmat szavaztak Csomortányinak, heten ellene szavaztak, két szavazat pedig érvénytelen volt. A párt országos elnökségében László György lemondásával megüresedett helyre a küldöttgyűlés Sándor Leventét választotta meg.

Csomortányit az EMNP március 23-án Nagyváradon tartott országos küldöttgyűlésén választották a párt elnökévé, az egy szavazattal alulmaradt ellenjelölt, Soós Sándor azonban bíróságon támadta meg a választás eredményét, azt kifogásolván, hogy három szavazat érvénytelen volt, és így egyik jelölt sem kapta meg a szavazatok több mint felét. A perben még nem született ítélet.

A márciusi tisztújító küldöttgyűlésen Csomortányi István 84, Soós Sándor 83 szavazatot kapott. Utóbbi elnökjelölt elsősorban arra hivatkozva támadta meg a bíróságon az eredményt, hogy az EMNP alapszabálya szerint az elnököt a 170 fős küldöttgyűlés minősített többséggel választja meg, ami legkevesebb 86 szavazatot jelent.

A Maszol kérdésére korábban Csomortányi István fenntartotta, hogy a márciusi tisztújításkor nem történtek szabálytalanságok. A pártelnök elhárította azt a felvetésünket, hogy legitimációs válság, illetve a folyamatban lévő per miatt hívott össze újabb tisztújító küldöttgyűlést. „Bizalmi szavazást kérek az önkormányzati választásokra való felkészülés részeként” – jelentette ki.

Csomortányi István javaslatára a küldöttgyűlés megszavazta, hogy az EMNP kössön országos koalíciós megállapodást a Magyar Polgári Párttal (MPP) az önkormányzati választásokra, és ahol a magyarság alacsony számaránya ezt indokolttá teszi, az RMDSZ-szel is legyenek koalíciós megállapodásai. A küldöttgyűlés arról is döntött, hogy az EMNP a másik két erdélyi magyar politikai szervezeten kívül más párttal nem köt semmilyen választási koalíciós megállapodást.

Kapcsolódók

Kimaradt?