Visszaállították Székelyudvarhelyen a kommunizmus idején eltávolított címereket

Állandó kiállításon tekinthetőek meg azok a címerek, amelyek eredetijét 1941-ben, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszacsatolásának első évfordulóján avattak fel. A domborműveket több magyarországi testvértelepülés közös ajándékaként alkotta újra Zavaczki Walter székelyudvarhelyi szobrászművész. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Tarlós István, Budapest főpolgármestere is.

Budapest Főváros, Soroksár, Törökbálint és a szerdán testvértelepülési szerződést aláíró Pestszentlőrinc-Pestszentimre közös ajándékaként valósulhatott meg a székelyudvarhelyiek által leginkább Patkónak nevezett, Márton Áron téren felállított tárlat. A székelyudvarhelyi Zavaczki Walter szobrászművész által elkészített domborművek az eredeti, a Patkó falán 1941-ben elhelyezett címerek másai: Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszenlőrinc címerei tekinthetők meg a szabadtéri kiállításon, amelyet a tervek szerint állandó jelleggel láthatnak a jövőben az érdeklődők.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az ünnepséget. Beszédében hangsúlyozta, hogy Gálfi Árpád polgármester és Székelyudvarhely városa mindig számíthat a magyar főváros támogatására. Ezt kölcsönös zászló-ajándékozással is megerősítették a székelyudvarhelyi polgármesterrel.

Kapcsolódók

Kimaradt?