Telefonon egyeztetett a miniszterelnök az államfővel a kormányátalakításról

Telefonon érdeklődött hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök Klaus Johannis államfőtől az ügyvivő miniszteri jelölésekkel kapcsolatban – tájékoztatták az Agerprest politikai források. Ezek szerint az elnök azt mondta a kormányfőnek, hogy „rövidesen" választ kap tőle.

Viorica Dăncilă a múlt hétfőn küldte el Johannisnak az új oktatási, igazságügyi és belügyminiszteri tisztségre vonatkozó jelöléseket. Az igazságügyi miniszteri tisztségbe Dana Gîrbovant, az oktatási tárca élére Şerban Valecát, a belügyminisztérium vezetésére pedig Mihai Fifort javasolta a Szociáldemokrata Párt. Emellett Ana Birchallt jelölték a stratégiai partnerségekért felelős, Iulian Iancut pedig a gazdasági ügyekben illetékes kormányfőhelyettesi posztra.

Két nappal később az államfő bejelentette, hogy egyik javaslatot sem fogadja el. „Nem fogadok el semmiféle kormányátalakításra vonatkozó javaslatot ettől a kormánytól, és nem csak azért, mert megváltozott a kormány politikai összetétele, hanem azért is, mert a javaslatok egész egyszerűen elfogadhatatlanok. Teljes egészében elutasítom a kormányfő által javasolt kormányátalakítást” – jelentette ki Klaus Johannis.

Pénteken az elnök aláírta azt a rendeletet, amellyel tudomásul veszi Graţiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter, kormányfőhelyettes, Anton Anton energiaügyi miniszter és Viorel Ilie parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter lemondását. A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) három tárcavezetője azt követően mondott le tisztségéről, hogy az ALDE vezetősége az alakulatnak a kormányból való kilépéséről döntött.

Dăncilă kedden elküldte az államfőnek a három ügyvivő miniszter kinevezésére vonatkozó javaslatot. E szerint az energiaügyi tárca vezetését Niculae Bădălău gazdasági miniszter, a környezetvédelmi tárcáét Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási miniszter venné át ideiglenesen, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri feladatokat pedig Radu Oprea üzleti környezetért felelős miniszter látná el ügyvivő jelleggel.

A hétvégén Konstancán tartózkodó kormányfő úgy nyilatkozott, nem érti, miért utasította el az államfő öt miniszterjelölt kinevezését, szerinte ugyanis "nagyon jól képzett és szakmai szempontból elismert" személyeket javasoltak a tisztségekbe. Dăncilă már akkor bejelentette, felhívja telefonon az elnököt, „mert mindazzal, amit tesz, gyakorlatilag blokkolja a kormány munkáját" – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?