Antonescu-ellenes platform alakult a PNL-ben

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) több kiemelkedő politikusa bejelentette hétfőn a Liberális Románia Kezdeményezést (IRL) elnevezésű politikai platformot.

Az alapítókban – köztük Andrei Chiliman bukaresti kerületi polgármester és Călin-Popescu Tăriceanu volt kormányfő – közös, hogy mindannyian konfliktusba kerültek a PNL elnökével, Crin Antonescuval. Az eseményen jelen volt a párt két volt tagja, Mihai Răzvan Ungureanu korábbi miniszterelnök és Teodo Meleșcanu, a Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatója is.

A platform megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón Andrei Chiliman megállapította, hogy a román jobboldal válságban van. Szavai szerint a „konzervatív-liberális értékek zászlóvivőjeként” az IRL „hiteles és autentikus” jobboldali megoldást kínálna Romániának. Kijelentette: soha nem hitte volna, hogy a PNL elnökének egyetlen vágya „Iliescu pártjának” államfőjelöltje lenni. Chiliman arra utalt, hogy Crin Antonescu a Szociál-Liberális Szövetség jelenlegi jelöltje a jövő évi elnökválasztáson.

Crin Antonescu válaszul kizárással fenyegette a kezdeményezés alapítóit. Azt mondta, nem tűri, hogy a PNL tagjai a párt ellen szövetkezzenek. „A politikai bigámiát nem toleráljuk” – mondta az USL liberális társelnöke.

Kapcsolódók

Kimaradt?