Elemzés: komoly a veszélye annak, hogy felbomlik a kormánykoalíció

„Meglehetősen komoly" a veszélye annak, hogy felbomlik a bukaresti PSD–ALDE szociálliberális kormánykoalíció, miután a szociáldemokraták úgy döntöttek, hogy saját jelöltet indítanak a novemberi elnökválasztáson – írta szerdai számában az Adevărul, amit mi is előre vetítettünk.

Az ellenzéki újság a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának hétfői döntését kommentálta, amellyel a PSD gyakorlatilag megüzente koalíciós partnerének, hogy nem fogadja el a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE) vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi házelnököt a kormánykoalíció közös államfőjelöltjeként.

Az ALDE szerint ez a döntés a korábbi megállapodások felrúgásának és a közvélemény-kutatások által tükrözött valóság semmibevételének számít.

Az ALDE szerint a kormánykoalíció politikusai közül egyedül a harminc százalék feletti bizalmi indexszel rendelkező Tăriceanunak volna reális esélye legyőzni a tisztségben lévő, újrázni készülő jobboldali Klaus Johannis államfőt, ráadásul a – PSD-ből kizárt – Victor Ponta vezette Pro Románia párt is támogatná, hogy Tăriceanu legyen a baloldal közös államfőjelöltje.

„A PSD eladta a meccset, miért kapnánk további pofonokat miattuk?" – idézte az ALDE egyik, neve elhallgatását kérő, a koalíciós megállapodás felmondása mellett érvelő tisztségviselőjét az Adevărul.

A lap szerint azonban a szociáldemokraták számára elfogadhatatlan lenne egy olyan párt jelöltje mögé felsorakozni, amely 4 százalékos eredményével az Európai Parlamentbe sem jutott be.

„Minden tiszteletünk Tăriceanué, de a politika számításra, nem pedig barátságra épül" – sommázta a PSD egyik politikusa pártja álláspontját.

A PSD végrehajtó bizottsági ülése után a nagyobbik koalíciós pártot vezető Viorica Dăncilă kormányfő is elismerte: nagyobb esélyük lenne Johanisszal szemben, ha az ALDE-val és a Pro Románia párttal közös államfőjelöltjük lenne, de a területi szervezetek állítólag ragaszkodtak ahhoz, hogy a PSD saját jelöltet állítson.

A PSD-n belüli hatalmi harcokról tudósító média szerint Dăncilă hajlik arra, hogy maga induljon Johannis ellen, megelőzendő azt, hogy a párt legnépszerűbb politikusának számító Gabriela Firea bukaresti főpolgármester legyen a PSD jelöltje és ily módon megerősödve igényt formáljon a pártelnöki tisztségre.

Dăncilă jelenlegi 24 százalékos bizalmi indexével abban sem lehet biztos, hogy egyáltalán bejutna az elnökválasztás második fordulójába, de arra hivatkozik, hogy pártelnökként mindenképpen neki kell majd viselnie a felelősséget az elnökválasztáson elért eredményért. Dăncilă azt mondta pártja végrehajtó bizottságában, hogy ha a PSD jelöltje nem jut be a második fordulóba, lemond a pártelnöki tisztségről.

Kapcsolódók

Kimaradt?