FRISSÍTVE – Koalíciós szakítópróba: önálló elnökjelöltet állít a PSD

FRISSÍTVE: A kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának hétfői üléséről kiszivárgott információk szerint a PSD önálló elnökjelöltet állít a novemberi választásra. a kisebbik koalíciós partner, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu erre bejelentette, hogy a Victor Ponta-féle Pro Romániával szövetkeznek az államfőválasztásra.

A PSD végrehajtó bizottsága úgy döntött hétfőn, hogy a párt saját jelöltet indít az államelnök-választásokon.

Viorica Dăncilă párt- és miniszterelnök azt mondta a PSD-vezérkarnak, hogy ha a jelöltjük nem jut be az elnökválasztás második fordulójába, vállalja a felelősséget, és önként távozni fog a párt éléről.

A PSD-döntésre reagálva, a közös elnökjelölt indítását szorgalmazó ALDE illetékesei közölték: a kisebbik kormánypárt Călin Popescu-Tăriceanu párt- és szenátusi elnököt indítja majd az államfői tisztségért, és a volt PSD-s miniszterelnök, a szociáldemokraták soraiból kizárt Victor Ponta által alapított Pro Romániával szövetkeznek majd a novemberi választásra.

A PSD elnöke elismerte: nagyobb esélyük lenne Klaus Johanis jelenlegi államfővel szemben (aki az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt jelöltjeként indul majd), ha az ALDE-val és a Pro Románia párttal közös államfő-jelöltjük lenne, de a területi szervezetek ragaszkodtak ahhoz, hogy a PSD saját jelöltet állítson.

Dăncilă hozzátette: reméli, hogy a második fordulóban megvalósul az összefogás.

A PSD augusztus 3-án tartandó kongresszusán dönti el, ki lesz az államfőjelöltje. Az utóbbi napokban Dăncilă több jelét adta annak: nem zárkózna el attól, hogy magára vállalja a feladatot, ha a párt őt tartja a legjobb jelöltnek. Legfőbb párton belüli vetélytársa Gabriela Firea bukaresti főpolgármester lehet, aki hosszú ideje – inkább a választók, mint a pártvezetés körében – a PSD legnépszerűbb politikusának számít.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?