AutoMáté: bankkártyás perselyt állítottak fel egy budapesti templomban

Érintős bankkártyával működő perselyt állítottak fel a budapesti jezsuiták a Jézus Szíve-templomban. A vámszedőből apostollá lett Máté után elnevezett AutoMátét azért látták szükségesnek, mert az újgenerációs automatával a fiatalok adakozói kedvét is meghozhatják – számolt be az index.hu portál.

A bankkártyás persely-automata lehetőséget biztosít az adakozónak eldönteni, hogy 500, 1000 vagy 3000 forintot szán az egyház részére, és egy érintéssel máris a jezsuiták javára fordítja azt. A szerzetesek elmondása alapján, az esti misére járó fiatalok nem kapcsolódnak bele a hagyományos perselyezésbe, így aztán kiesnek a támogatói körből: gyakran azért, mert a legtöbbjük már nem is hord magával készpénzt. Így „haladva a korral” megteremtették a bankkártyás adakozás lehetőségét, az úgynevezett okoseszköz beszerzésével.

A jezsuitáknál a szertartás közbeni perselyezés egyébként tabu: egykori rendalapítójuk, Szent Ignác megtiltotta, hogy a Jézus Társasága szentmiséin az imádság és a pénzcsörgés összemosódjon. Így az automatával rendalapítójuk tiltásának is eleget tesznek: a bankkártyás adakozás ugyanis hangtalan és gyorsiramú.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?