Háborús propagandával vádolja Kelemen Hunort egy nyugalmazott tábornok

Feljelentette az ügyészségen az RMDSZ elnökét Mircea Chelaru nyugalmazott tábornok. A volt vezérkari főnök többek között háborús propaganda terjesztésével vádolja Kelemen Hunort az úzvölgyi incidensekről tett kijelentései miatt.

Mircea Chelaru jelenleg a Román Nemzet Pártja nevű nacionalista politikai szervezet alelnöke. A nyugalmazott tábornok felháborodását Kelemen Hunornak az úzvölgyi incidenseket követő napon, június 7-án tett sajtónyilatkozata váltotta ki – írja az evz.ro.

Az RMDSZ elnöke kijelentette: az incidenseket szerinte néhány román civil szervezet, illetve néhány ortodox pópa és nyugalmazott katonatiszt provokálta ki, utóbbiak közt említve Mircea Chelarut is. Kelemen Hunor vandáloknak nevezte azokat, akik megtámadták az élőláncot alkotó székelyföldieket, összetörték a temetőkaput, kicsavarták a földből a magyar katonák fakeresztjeit és kövekkel dobálóztak. „Látható volt, hogy az élőlánc megtámadása koordináltan történt” – jegyezte meg a politikus.

Az ügyészségre benyújtott feljelentésében a nyugalmazott tábornok fenyegetéssel, illetve hamis információk és háborús propaganda terjesztésével vádolja Kelemen Hunort. Szerinte az RMDSZ elnöke a kijelentésével az állam biztonságát veszélyeztette azáltal, hogy aláásta az állampolgároknak a katonaság intézményébe vetett bizalmát.

Chelaru a bűnvádi panaszában úgy fogalmaz: Kelemen Hunor fegyveres összetűzéssel végződhető esetleges erőszakos konfliktus kiprovokálásának szándékával tette ezeket a kijelentéseit, amelyek így háborús propagandának minősülnek.

Kelemen Hunor a Maszol megkeresésére nem kívánta kommentálni a nyugalmazott tábornok vádjait.

Kapcsolódók

Kimaradt?