Kulcsár-Terza József szerint népirtás folyik a magyarság ellen Romániában

A romániai magyarságot ért támadásokra hívta fel a figyelmet napirend előtti felszólalásában Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt – RMDSZ-listán bejutott – képviselője szerdán a parlamentben.

A háromszéki képviselő példákat hozott fel az elszenvedett jogsértésekre, a gyalázó és megalázó, megfélemlítő megnyilvánulásokra, intézkedésekre – olvasható az MPP által kiadott sajtóközleményben.

Konkrétan említette a temetők és magyar katonai hősök sírjainak megrongálását, a magyar és székely jelképek használata ellen folytatott módszeres harcot, vagy a székely zászlók kifüggesztése miatt akasztással való fenyegetőzést (amire Mihai Tudose volt kormányfő utalt), az autonómiatörekvések nemzetbiztonsági kockázatként való beállítását, Beke István és Szőcs Zoltán terroristaként való elítélését „csak azért, mert magyarok”, az irodalmi estek (a Wass Albert-estek) szervezői elleni hatósági zaklatásokat, illetve azt, hogy egy-egy sporteseményen a román ultrák rendszeresen szidják a magyarokat.

Kulcsár-Terza József szerint ezek lelki és szellemi hatásai kimerítik a népirtás fogalmát. „Felkérem Viorica Dăncilă miniszterelnököt és Klaus Johannis államfőt, hogy sürgősen intézkedjenek, állítsák meg a romániai magyarság ellen folytatott népirtást” – fogalmazott a politikus.

Hozzátette: „Üzenjük a bukaresti hatalomnak és az árnyékhatalomnak, hogy ne játszanak a tűzzel. A kés a csontunkig hatolt.”

Végszóként leszögezte, a magyar közösség békés együttélést akar. Ennek eléréséhez partnerségre van szükség a román politikai élet szereplői részéről.

Felszólalása szövegét Viorica Dăncilă miniszterelnöknek és Klaus Johannis államelnöknek levélben is elküldte Kulcsár-Terza József, aki a közelmúltban román–magyar megbékélési egyezmény megfogalmazását kezdeményezte képviselőtársainál.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?