Kulcsár Terza József: a titkosszolgálat keze benne van a Beke-Szőcs ügyben

Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselőnek meggyőződése, hogy a román titkosszolgálatnak és hatalomnak benne van a keze Beke István és Szőcs Zoltán elítélésében, és abban, hogy bár megszűnt elítélésük törvényes alapja, de még mindig börtönben vannak.

A MPP-s politikus csütörtöki sajtótájékoztatón felidézte, hogy furcsamód zajlott a terrorizmus vádjával elítélt két kézdivásárhelyi férfi rendkívüli semmítési kérelmének tárgyalása. Közlése szerint eredetileg április 23-ra volt kitűzve Beke és Szőcs tárgyalásának időpontja, de ügyvédjeik meglepetésére azt előrehozta április 9-re a bukaresti legfelsőbb bíróság, amely ugyanakkor elutasította a két férfi szabadon bocsátási kérését.

A tárgyalásnak ez az időpontja azért fontos mert pontosan egy napra rá a Hivatalos Közlönyben megjelent a terrorizmusellenes törvény módosítása, amely eltörölte azt a 34-es számú cikkelyt. Ez a paragrafus a terrorcselekmény kísérletek büntethetőségét szabályozta, és ez alapján ítélték öt-öt év szabadságvesztésre Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. 

Kulcsár Terza József arra is rámutatott, hogy terrorizmus elleni törvény 34-es számú cikkelyének eltörlését egy uniós irányelvhez igazodva, még 2017-ben kezdeményezte nyolc olyan politikus, akik mindannyian a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság egykori vagy jelenlegi tagjai, köztük az RMDSZ részéről az időközben elhunyt Verestóy Attila.

Az MPP-s politikus szerint a terrorcselekmény kísérletének büntethetőségének eltörlésével egy uniós irányelvet ültettek ugyan gyakorlatba, de a törvénymódosítást csak azután javasolták, hogy a Beke-Szőcs ügyben megszületett az alapfokú ítélet. A háromszéki MPP-s politikus szerint az eltörölt törvénycikkely miatt indokolt lenne a Beke-Szőcs ügy újratárgyalása.

Börtönben maradnak

Mint arról beszámoltunk, a brassói táblabíróság szerdai döntése értelmében a feketehalmi börtönben marad a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére, hogy törölték a cikkelyt, amely alapján elítélték. Az ügy másik elítéltje, Szőcs Zoltán által benyújtott hasonló kérés elbírálását május 17-re tűzték ki. Kulcsár Terza József szerint borítékolni lehet, hogy az ő esetében is hasonló lesz a bíróság döntése.

A két kézdivásárhelyi férfit 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Kapcsolódók

Kimaradt?