Közzétette friss prognózisát az ENSZ: ekkorra állhat le a világ népességének növekedése

Bár több mint 10 milliárd ember népesíti be a Földet 2100-ra, a növekedés ekkorra megáll – olvasható a Pew Research Center honlapján, az ENSZ kutatását összegző cikkben, amely számos várható változásról számol be.

Amint írják: a modern történelemben első ízben történik meg, hogy gyakorlatilag leáll a népességnövekedés: 2100-ra előreláthatóan 10,9 milliárd ember él majd a bolygón, de a globálisan jellemző termékenységi rátacsökkenés évi kevesebb mint 0,1 százalékos további emelkedést jelent majd csupán. Emlékeztetnek arra: az ötvenes évek elejétől napjainkig évi 1 és 2 százalék között mérték a létszámemelkedést, így nőtt 2,5-ről 7,7 milliárdra az emberek száma.

A kutatás első fontos megállapítása, hogy a ma átlagos 2,5 termékenységi ráta 1,9-ra csökken: ez azt jelenti, hogy egy nő egy élet során átlagosan ennyi gyereket hoz világra. Ahhoz, hogy az emberiség újratermelje korábbi létszámát, 2,1-es átlagos szám szükséges, márpedig 2070-ig ez a szám alá csökken a ráta.

Egy másik fontos megállapítás, hogy az elöregedés folytatódik: 1950-ben a medián életkor 24 volt, mára 31, 2100-ra pedig 42 lesz, ha a kutatás előrejelzései igazak. 2020 és 2100 között a 80 évesek és náluk idősebbek száma 146 millióról 881-re emelkedik, 2073-tól kezdődően pedig több lesz a 65 évnél idősebb ember, mint a 15 évnél fiatalabb.

Afrika megállás nélkül növekszik majd

A népességnövekedést illetően Afrika kivételt képez. Előreláthatóan óriási létszámemelkedés várható a kontinensen: a mostani 1,3 milliárdról 4,3-ra emelkedhet a lakosok száma a század végéig, elsősorban a Szubszaharai Afrika országai miatt.

Kivételt képeznek egyes régiók, amelyeknek része az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland: ezek szintén növekednek majd, de az afrikai előrejelzésnél jóval kisebb mértékben. Az Egyesült Államokat a migráció befolyásolja: a következő 80 évben 85 millió bevándorló növelheti a népességszámot.

Európa és Dél-Amerika országai csökkenést várhatnak: előbbiben 2021-re várható a csúcs 748 millió lakossal, amely az évszázad végére 630 millióra csökken majd, míg az utóbbi esetén 2058-ra várható a csúcs 768 millió embert számlálva, amely aztán 680 millióra csökken.

Ázsia az évszázad közepéig tovább növekszik: 2055-re várhatóan 4,6 milliárd helyett 5,3 milliárd ember él itt, akik létszáma 4,7 milliárdra csökken a századvégre. Kína lakosságának száma 2031-re érheti el a csúcsot, míg Japán és Dél-Korea már a jövő évtől csökken. India egészen 2059-ig növekszik, 1,7 milliárdig.

Átalakul a kép

Az ötvenes években a legnépesebb három ország Kína, India és az Egyesült Államok volt, és ez 2020-ban is így lesz. Ám míg a századközepén a negyedik helyen Oroszország, az ötödiken Japán állt, a jövő évre Indonézia és Pakisztán helyettesíti őket. Oroszország a kilencedik helyre esik vissza, Japán a tízes listára fel sem került. 2100-ig pedig jelentősen átalakul a kép: Kínát megelőzi India, a harmadik helyre pedig Nigéria kerül fel. Az Egyesült Államok a negyedik helyre csúszik vissza, Pakisztán az ötödikre.

A következő nyolc évtizedben tehát 3,1 milliárddal lesz több ember a Földön, akik zöme hat országban születik – ezekből öt afrikai: Nigéria, Kongói Demokratikus Köztársaság, Tanzánia, Etiópia és Angola. A hatodik ország egyébként Pakisztán. 2060-ra Afrika átveszi a vezetést, és többen születnek majd ezen a kontinensen, mint Ázsiában.

90 ország ugyanakkor komoly népességcsökkenést várhat: 48 európaiból 32, de Dél-Amerika és a Karib-térség 50 országának fele is. A legöregebb társadalom is itt várható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?