Dăncilă: a kormány nem nyúl többé hozzá rendeletekkel az igazságügyhöz

A kormány nem módosítja többé az igazságügyi rendszert sürgősségi rendeletekkel - jelentette ki a keddi kormányülés elején Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök azt mondta, csodálkozik, hogy éppen azok követelnek most sürgős intézkedéseket a kormánytól, akik „eddig azt szajkózták”, hogy nem szabad többé az igazságszolgáltatással kapcsolatos sürgősségi rendeleteket elfogadni, és ezt bele is foglalták a május 26-i referendum témájába.

"Mi megértettük a referendum üzenetét, és ahogyan azt már számtalan alkalommal elmondtam, tiszteletben fogjuk tartani az állampolgárok álláspontját, hogy a kormány ne adjon ki az igazságügyi rendszert érintő sürgősségi rendeleteket. Ennek megfelelően a kormány az igazságügyi rendszert érintő egyetlen sürgősségi rendeletet sem fog elfogadni" - fogalmazott Viorica Dăncilă.

Hozzátette, egyetért azzal, hogy az ilyen témájú törvénymódosításokat a szakmai szervezetekkel folytatott átlátható vitának, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal és a nemzetközi fórumokkal való egyeztetésnek kell megelőznie.

A nemzetközi szervezeteknek a romániai igazságügyi rendszerre vonatkozó ajánlásai kapcsán a kormányfő azt mondta, "az igazságügyi miniszter a létező eljárásokat" fogja követni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?