Viharriadó lépett érvénybe az ország nagy részében

Másodfokú, narancssárga jelzésű viharriadót adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), amely 13 órától 23 óráig érvényes 5 megyében, míg további 18 megyében és a fővárosban sárga jelzésű viharriasztás lesz érvényben az említett időszakban.

A meteorológusok szerint kedden 13 órától 23 óráig narancssárga viharriadó érvényes Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi és Konstanca megyében: a széllökések elérhetik a 80-90 km/órás sebességet, gyakori villámlások által kísért felhőszakadások és jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig az 50-60 litert is.

Szintén este 11 óráig sárga jelzésű viharriadó érvényes Dobrudzsában, Munténiában, Moldva déli részében, Olténia keleti részében, a Kárpát-kanyarban, a Déli-Kárpátok vidékén és a Bánsági-hegyekben. A jelzett területeken időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, gyakori villámlások által kísért felhőszakadások, viharos szél és jégeső várható. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert négyzetméterenként.

Az ANM szerint a következő megyékre érvényes az elsőfokú riasztás: Tulcea, Galac, Vrancea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, valamint a főváros, illetve Bákó, Kovászna, Brassó, Szeben, Hunyad, Vâlcea, Gorj, Krassó-Szörény és Mehedinţi megye egy része.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az ország többi részében is előfordulhatnak kisebb kiterjedésű területeken a felsorolt természeti jelenségek.

Az ANM szerint ugyanakkor egy hőségre vonatkozó figyelmeztetés is érvénybe lépett kedden 11 órakor, amely kitart csütörtök este 8 óráig a síkvidéken és a fennsíkon. A hőséget fokozottan kellemetlen hőérzet kíséri, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?