Feloldották a Darius Vâlcov ellen elrendelt hatósági felügyeletet

A bukaresti ítélőtábla pénteken jóváhagyta Darius Vâlcov fellebbezését, és feloldotta a 60 napos hatósági felügyeletet, amelyet kedden rendeltek el a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ügyészei abban az ügyben, amelyben a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a főügyészség közötti együttműködési megállapodás nyilvánosságra hozatala miatt indítottak ellene bűnvádi eljárást. Az ítélőtábla döntése jogerős.

Darius Vâlcov ügyvédje, Adrian Georgescu elmondta, ügyfele Svájcba akar menni, hogy gyerekét táborba vigye.

„Egyáltalán nem titok, hogy Vâlcov lánytestvére Svájcban él már 10 éve. A Vâlcov lányát már rég beíratták a táborba, el is küldtük az erről szóló dokumentumot az ügyésznek. Nincs szó tehát olyan távozásról, mint amilyet Mazăre, Udrea, Bica és mások ejtettek meg” – mondta az ügyvéd, hozzátéve, ha ügyfele el akart volna szökni az országból, azt már ezerszer megtehette volna. Leszögezte még, hogy Vâlcov munkahelye Bukarestben van.

A DIICOT ügyészei kedden elrendelték Darius Vâlcov volt miniszterelnöki tanácsadó és ex-pénzügyminiszter 60 napos hatósági felügyelet alá helyezését, abban az ügyben, amelyben a SRI és a főügyészség közötti együttműködési megállapodás nyilvánosságra hozatala miatt indítottak ellene bűnvádi eljárást. A megszorító intézkedések között az is szerepelt, hogy Vâlcov az ügyész engedélye nélkül nem hagyhatja el lakóhelyét, Slatinát.

A DIICOT szerint a dokumentum közzétételével Darius Vâlcov a nemzetbiztonságot veszélyeztető államtitkot árult el. Az ügyészek azt követően kezdtek el vizsgálódni az ügyben, hogy 2018 augusztusában Darius Vâlcov közzétett a Facebookon egy, a SRI és a főügyészség között 2016 decemberében köttetett együttműködési megállapodást, amelynek bizalmas jellege volt.

Egy másik ügyben – amelyben a főügyészség kezdett el nyomozni, majd áthárította az illetékességet a DIICOT-ra – megszüntették az eljárást az ellen a bírósági jegyző ellen, akit azzal gyanúsítottak, hogy lefénymásolta az egyezményt és átadta Adina Floreának, aki jelenleg az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyészség vezetőhelyettese.

A főügyészség két együttműködési megállapodást kötött 2016. december 8-án a SRI-vel. Az egyik egyezmény nem volt titkos, a másik államtitoknak minősült. Titkosságának feloldását 2018. március 22-én indítványozta a főügyészség.

Kapcsolódók

Kimaradt?