Lemondott a miniszterelnök gazdasági tanácsadója, Darius Vâlcov

Darius Vâlcov lemondott a miniszterelnök gazdasági tanácsadója tisztségről – tájékoztatták hétfőn az Agerprest kormányzati források.

Értesülések szerint Darius Vâlcov a kormányfő kérésére mondott le miniszterelnöki tanácsadói posztjáról. Vâlcovot 2018 januárjában nevezték ki Viorica Dăncilă kormányfő gazdasági ügyekben illetékes tanácsadójává.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos bizottságának május 29-ei ülése végén Viorica Dăncilă azt nyilatkozta, egyelőre semmilyen döntés nem született a gazdasági tanácsadót illetően, de „esedékes, hogy megtárgyalják a problémát”.

A volt pénzügyminiszter és slatinai ex-polgármester Vâlcovot első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélték befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt egy korrupciós ügyben. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) emelt ellene vádat, azt állítván, hogy slatinai polgármesterként több mint hatmillió lejt fogadott el egy üzletembertől, akinek cégét cserében kedvező önkormányzati szerződésekhez segítette. Azzal is megvádolták, hogy polgármesterként, majd szenátorként és pénzügyminiszterként különféle közvetítőkön keresztül a tisztségével összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott, több mint kétmillió lejes haszonra téve szert ezáltal. 2018 februárjában, alapfokon ítélték nyolcéves börtönbüntetésre, a fellebbviteli tárgyalást június 11-re tűzték ki többszöri halasztás után.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?