Életmentő szűrővizsgálatokat végeznek Háromszéken

A háromszéki Nagyborosnyó községhez tartozó Lécfalván ezekben a napokban – június 17. és 21. között – magyarországi és helyi orvosok részvételével ingyenes szűrővizsgálatok zajlanak. Hasonló szűrőprogramokat évek óta, rendszeresen szerveznek Háromszéken és sokszor bebizonyosodott, hogy a megelőző szűrések életet menthetnek, hiszen előfordult, hogy súlyos betegségeket fedeztek fel, amelyek megfelelő kezelése megmentette a páciens életét. 

Az ingyenes egészségfelmérő program részeként a háromszéki önkormányzat évente kétszer szervez szűrést, a Bács-Kiskun Megyei Kórház és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kórház szakembereinek bevonásával, partnerségben a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórházzal és az települések családorvosaival. Jelenleg a szolnoki kórház szakemberei tartózkodnak a háromszéki Lécfalván, mutatott rá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Nagyborosnyó község alpolgármestere, Kanyó Antal rámutatott: örülnek, hogy településükre esett a választás, hiszen az ottlakók nehezen jutnak el szakorvosokhoz, ezért nagy az érdeklődés az ingyenes szűrővizsgálatok iránt. A lécfalvi kultúrotthonban és iskolában szervezett szűrővizsgálatokra ezen a héten, naponta 9-17 óra között jelentkezhetnek a helybéli, illetve nagyborosnyói, kisborosnyói, cófalvi, várhegyi és feldobolyi lakosok. Lécfalván szív- és érrendszeri szűrésre, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, neurológiai és fogászati vizsgálatokra kerül sor. 

Háromszéken 2013 óta zajlik az ingyenes szűrőprogram, ezidő alatt több mint tízezer vizsgálatot végeztek a magyarországi egészségügyi szakemberek Barátos, Kommandó, Sepsibodok, Bereck és Gidófalva községekben, Baróton, illetve Vargyason, Sepsibükszádon, Mikóújfaluban, Málnáson, Szentkatolna, Réty és Dálnok községekben.

Kapcsolódók

Kimaradt?