Újítások helyett a „jól bevált képzést” viszi tovább a BBTE a 2019-2020-as tanévben

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem a 2019–2020-as tanévre az előző évből ismert képzési programokat hirdeti meg, mert az eddigi kínálatra nagy az érdeklődés a diákok körében – közölte dr. Soós Anna a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatáért felelős rektorhelyettese a kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatón. Dr. Rudolf Grăf román tagozatért felelős rektorhelyettessel együtt az egyetem felvételi időszakáról és képzéseiről is szót ejtett. 

A július 16–31. között zajló felvételin a továbbtanulásra nyitott fiatalok 244 alapképzési (147 román, 72 magyar, 10 német, 14 angol, 1 francia) és 217 magiszteri képzési program (132 román, 39 magyar, 37 angol, 5 német, 4 francia) közül választhatnak, amelyek csökkentett látogatású és távoktatási képzéssel is rendelkeznek. 

Az alapképzésen 4 975 tandíjmentes, 9 400 tandíjas és 2 700 távoktatási hely várja az érdeklődőket. A tandíjmentes helyek közül 60-at a roma tanulóknak tartanak fenn, 177-et pedig a határon túli román nemzetiségű jelentkezőknek. A vidéki középiskolák végzettjeinek pedig 170 helyet ajánlanak.

A magiszteri képzésen 3 450 tandíjmentes helyet és 6 106 tandíjas helyet hirdetnek. A tandíjmentes helyekből 262-őt a prioritási szakterületre jelentkezők tölthetnek be, 25-öt a roma nemzetiségűek, 51-et pedig a határon túli román nemzetiségűek foglalhatnak el.

A rektorhelyettesek elmondták, a következő tanévet egyetlen apró újítással színesítik: a Biológia és Geológia Karon belül egy újabb román nyelvű mesteri szakot indítanak.

Dr. Soós Anna kiemelte, ahhoz képest, hogy minden évben több helyet is felajánlanak a roma kisebbségnek, kevesen élnek a lehetőséggel, így általában a felajánlott helyek felét sikerül betölteni, nem beszélve arról, hogy az oktatási folyamat során legtöbben kiszitálódnak a programból.

Állandó a diákok száma

Hozzátette, évek óta megközelítőleg állandó a tanulmányaikat megkezdő egyetemisták és magiszteri hallgatók száma, amely voltaképpen azt bizonyítja, hogy az egyetemre úgy tekintenek a líceumok frissen érettségizett diákjai, mint olyan felsőoktatási intézményre, ahová „érdemes jelentkezni” az oktatás és a kutatói munka színvonala miatt egyaránt. Ezt bizonyítják a különböző rangsorolások is, amelyek a Babeș–Bolyai Tudományegyetemet Románia-szinten az első, de közép-kelet-európai szinten is előkelő helyre sorolják.

A nyári felvételi ciklus a beiratkozási időszakot, a felvételi vizsgákat, az eredmények kifüggesztését, a fellebbezések benyújtását, a helyek visszaigazolását és a megmaradt helyek újraosztását tartalmazó folyamat. A felsoroltakra vonatkozó tudnivalókat a BBTE egyes karai határozzák meg, így érdemes az alapképzés és a magiszteri képzés honlapját folyamatosan követni.

A karok különböző jellegű írásbeli vagy szóbeli vizsgákat szerveznek, ezek révén mérik fel a jelentkező diákok ismereteit, kognitív képességeit. Mindemellett, eltérő súlyozással ugyan, de figyelembe veszik az érettségi vizsga átlagát is, amely az újításoknak köszönhetően erőteljes és jól alkalmazkodik a felvételik kritériumához, így az első szűrést máris elvégzi az egyetem helyett, hangsúlyozta a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes. A vizsgák tematikája és bibliográfiája az egyes karok honlapján tekinthető meg, a felvételi díjakra és tandíjakra vonatkozó információkkal együtt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?