Úzvölgyi incidensek: ajánlott levélben küldték ki Borboly Csabának a büntetést

Háromezer lejes büntetést szabott ki a csendőrség Borboly Csabának az úzvölgyi katonai temetőnél június 6-án szervezett élőlánc kapcsán.

A Hargita Megye Tanácsa elnöke elleni szankcióról az önkormányzati testület tájékoztatott szombat este a Facebook-oldalán. Borboly közlése szerint a jegyzőkönyvet ajánlott levélben küldték el, hogy "biztosan célba érjen". A bírságot úgy kommentálta: a román hatóságok sokadjára bizonyították be azt, hogy csak akkor járnak el gyorsan és határozottan, ha etnikai kisebbséggel szemben akarnak fellépni. Emlékeztetett arra, hogy a dormánfalvi polgármester törvénytelenségei vagy az úzölgyi temetőben randalírozók ügyében nem történt semmilyen intézkedés.

"A bírság ellen persze fellebbezni fogok, és tájékoztatni fogjuk a nemzetközi közvéleményt az etnikai alapon részrehajló román államról, mint ahogy tettük azt közösen, a három székelyföldi megye önkormányzatának vezetőiként a pápát elkísérő nyolcvan külföldi újságíró esetében is, akiket angol nyelvű kiadvánnyal tájékoztattunk a romániai magyarság jogsérelmeiről” – közölte a politikus.

A nemzetközi közvélemény tájékoztatására ad lehetőséget az az online felület, amelyet az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) indított az európai kisebbségekkel szembeni diszkriminációs esetek, jogsértések dokumentálására, valamint a jó gyakorlatok felmutatására. A Minority Monitor kezdeményezés a www.minoritymonitor.eu címen érhető el.

 A székely önkormányzatok képviselői és magánszemélyek június 6-án azért vonultak a Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi sírkerthez, hogy megakadályozzák a moldvai Dormánfalva polgármesteri hivatala által törvénytelenül kialakított román parcella és emlékmű ortodox szertartás szerinti felavatását. Élőláncot vontak a temető bejárata elé, de a több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe.

Szerdán Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke is háromezer lejes bírságot kapott. A Hargita megyei csendőrség arra hivatkozott, hogy az élőlánc szervezését 48 órával az esemény előtt be kellett volna jelenteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön kijelentette, hogy Romániának nem az úzvölgyi temető békés emlékezőit, hanem a múlt heti erőszakos, magyarellenes akció valódi felelőseit kell megbüntetnie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?