Mobil elsősegélynyújtási készülékeket helyeznek el a nagyvárosokban

Csütörtökön startolt az Készenléti Felügyelőség (DSU) országos programja, amelynek során az elsősegélynyújtással kapcsolatos tudnivalókkal látják el a lakosságot, és mobil elsősegélynyújtási készülékeket helyeznek el a forgalmasabb kül- vagy beltereken, amelyeket a járókelők felhasználhatnak életmentésre a mentőcsapatok kiérkezéséig.

„Szívinfarktus esetén például minden perc számít, minél később ér a mentőorvos a helyszínre, annál kisebb a beteg túlélési esélye. Ha a pácienst már az első percben defibrillálják, a sikeres újraélesztés és a vitális funkciók teljes visszanyerésének esélye 90 százalékos. A második percben ez az esély 80 százalékos, és minden egyes perc elteltével megközelítőleg 10 százalékkal csökken” - jelentette ki csütörtökön a DSU vezetője, Raed Arafat.

Az Elsősegélynyújtó pont. Légy te is életmentő! elnevezésű program keretében összesen 370 mobil elsősegélynyújtási készüléket helyeznek el forgalmas közterületeken. A többfunkciós készülékhez hozzátartozik egy automata defibrillátor, egy pulzoximéter a vér oxigéntelítettségének és a pulzusnak a mérésére, egy EKG-készülék és egy oxigént biztosító készülék.

Amikor a készüléket elmozdítják eredeti helyéről, a hozzá kötött IT-rendszer automatikusan hívja a 112-es sürgősségi hívószámot, így jelezve, hogy valaki használja azt, és sürgősségi beavatkozásra van szükség. Szintén a betáplált IT-rendszeren keresztül a készüléket használó személlyel kapcsolatba léphet egy mentőorvos, aki irányíthatja az életmentést.

 A készüléket bármely, minimális szakképzésben részesült személy képes használni, de a felszerelés vagy a diszpécserszolgálat által szolgáltatott iránymutatás alapján azok is, akik egyáltalán nem estek át képzésen.

12 készülék lesz Kolozsváron

A program első szakasza novemberben kezdődik 40 készülék elhelyezésével a főváros különböző pontjain. Ezek közül 27-et a legforgalmasabb zónákban, például a metró- és vonatállomásokon helyeznek el.  A projekt költségvetése 5 019 420 lej. A 370 készülék közül 340-et a LIDL Románia támogatásával vásárolnak meg, a SMURD Alapítvány támogatásával pedig 30-at.

A 370 készülékből 105-öt közterületen helyeznek el: 27-et Bukarestben, 12-12-t Kolozsváron, Temesváron, Iaşiban és Konstancán, tízet-tízet Nagyváradon, Nagyszebenben és Marosvásárhelyen. A többi készüléket a LIDL kereskedelmi hálózat üzleteiben helyezik

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?