Bizalmatlansági indítvány: bohózatba illő volt a csendőri jelenlét az úzvölgyi temetőnél

FRISSÍTVE: A kormánynak lehetősége lett volna helyreállítani a törvényességet az úzvölgyi katonatemető ügyében, de ezt nem tette meg, hanem káoszt teremtett és megtépázta az állami intézmények hitelét – többek között ez áll a bizalmatlansági indítvány szövegében, amelyet szerdán olvasnak fel a parlamentben. A kormány sorsa jövő kedden dől el.

„A Dăncilă-kormányt le kell váltani! Nem akarunk többé sürgősségi rendeleteket, belépési jelszót és sorokat a szavazókörzetek előtt” – ez a címe a  bizalmatlansági indítványnak, amelyet szerdán készül benyújtani az ellenzék. Mint írtuk, az RMDSZ kérésére bekerült a szövegbe egy utalás arra is, ahogyan a kormány kezelte, pontosabban nem kezelte az úzvölgyi katonatemető körüli helyzetet.

„Bár a kormánynak már több mint egy hónapja tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, semmit nem tett az elengedhetetlenül szükséges párbeszédért, nem hozta meg a nézeteltéréseket rendező gyors intézkedéseket, ehelyett a karhatalmi erők bohózatba illő helyszíni jelenlétét preferálta június 6-án. A megoldások kézügyben voltak, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – olvasható az úzvölgyi helyzetről a bizalmatlansági indítványban.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök közölte: szerdán 15 órától olvassák fel a parlamentben a bizalmatlansági indítvány szövegét, a vitáját pedig a tervek szerint jövő kedden tartják. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan szerint a PNL mellett a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és az RMDSZ törvényhozói írták alá a dokumentumot. 

"Ez a bizalmatlansági indítvány az egységes és érett ellenzék kezdeményezése, amely tökéletesen megértette a május 26-i választások eredményét" - fogalmazott Turcan, majd felhívást intézett a Pro Románia párt tagjaihoz és a függetlenekhez, hogy "tudatosítsák e pillanat jelentőségét", és támogassák a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?