Johannis kinevezett három minisztert, de Corlățeant ismét visszautasította

Aláírta pénteken Klaus Johannis államfő Ana Birchall kinevezését az igazságügyi, Roxana Mînzatu kinevezését az európai alapokért felelős és Natalia Intotero kinevezését a külhoni románokért felelős minisztérium élére – közölte az elnöki hivatal.

A három szóban forgó minisztériumot eddig ügyvivő miniszterek vezették, miután április végén a kormány fő erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) megvonta a politikai bizalmat Tudorel Toader igazságügyminisztertől, Rovana Plumb és Natalia Intotero akkor minisztereket pedig lemondatta, mert európai parlamenti képviselőjelöltek volt (Plumb bejutott az EP-be, Intotero viszont nem szerzett mandátumot a választásokon).

Az államfő ugyanakkor az Ana Birchall leváltásáról szóló rendeletet is aláírta a Romániai stratégiai partnerségeinek gyakorlatba ültetéséért felelős kormányfőhelyettesi tisztségből. Erre a posztra Viorica Dăncilă miniszterelnök Titus Corlăţeant javasolta, de Klaus Johannis határozottan elutasította a kinevezését.

Az elnök pénteken levélben indokolta meg Dăncilă-nak, hogy miért utasította el Corlăţeant. Mint írta, a jelölt nem tesz eleget a tisztség betöltéséhez szükséges követelményeknek, és „nem örvend makulátlan hírnévnek". Johannis Corlățeant – ako akkor külügyminiszter volt – hibáztatja a 2014-es elnökválasztás külföldi szavazókörzeteiben tapasztalt fejetlenségért.

Johannis ugyanakkor felkérte a kormányfőt, jelöljön újabb személyt a miniszterelnök-helyettesi tisztségre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?