Dăncilă szerint Johannisnak nem kellene megvárnia az ügyvivő miniszterek mandátumának lejártát

Választ sürget Viorica Dăncilă miniszterelnök Klaus Johannis államfőtől, hogy miért utasította el a koalíció által az igazságügyi, az európai alapokért felelős, illetve a külhoni románokért felelős miniszteri tisztségbe jelölt személyek kinevezését.

A kormányfő kedden azt mondta, az elnöknek haladéktalanul meg kell indokolnia döntését, egyrészt, mert az állampolgároknak tudniuk kell, milyen érvek húzódnak az elutasítás mögött, másrészt pedig, mert ő és a koalíciós pártok vezetői ez alapján terveznek dönteni a következő lépésekről.

Dăncilă hozzátette, az államfőnek „nem kellene az ügyvivő miniszterek mandátumának lejártáig”, azaz június elejéig várnia a válasszal.

Klaus Johannis április 23-án „bohózatnak” nevezte a fő kormányerőt adó Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt kormányátalakítást, és kijelentette, hogy az előterjesztett formában nem fogja jóváhagyni azt.

A miniszterelnök legutóbb a múlt pénteken sürgette Johannist a válaszadással.

Jelenleg Ana Birchall kormányfőhelyettes látja el az ügyvivő igazságügyi miniszteri tisztséget, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter az európai alapokért felelős ügyvivő miniszter, Radu Ştefan Oprea üzleti környzetért felelős miniszter pedig ideiglenesen a külhoni románok ügyeivel foglalkozó tárcavezető is. Azután kapták meg e feldataokat, hogy Klaus Johannis elutasította a három tárca élére javasolt Eugen Nicolicea, Oana Florea, illetve Liviu Tit Brăiloiu kinevezését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?