Ügyvivő minisztereket javasol a kormányfő a három szaktárca élére

Viorica Dăncilă kormányfő Ana Birchall kormányfőhelyettest javasolja az ügyvivő igazságügyi miniszteri tisztségre, Eugen Teodorovici-t az európai alapokért felelős ügyvivő tárcavezetői székbe és Radu Ştefan Opreát a külhoni románok ügyeivel foglalkozó ideiglenes miniszteri tisztségre - közölte kedden a kormány.

A miniszterelnök kedd este elküldi javaslatait az államelnöknek. A kabinet közleményében leszögezik: Viorica Dăncilă elfogadhatatlannak és megalapozatlannak tartja Klaus Johannis államelnök azon döntését, hogy nem hagyja jóvá a három említett tárca élére javasolt miniszterjelöltek kinevezését, írja az Agerpres.

"A párbeszéd híve vagyok, és természetesnek tartottam előzetes tárgyalást folytatni Johannis elnökkel erről a döntésről. Sajnálattal állapítom meg, hogy az elnök visszautasítja az intézményes együttműködést és továbbra is megpróbál akadályokat gördíteni a román kormány működése elé. Sajnos Johannis elnöknek a választási kampány fontosabb tétet jelent, mint a minisztériumok tevékenységének folytatása és a román állampolgárokat szolgáló kormányintézkedések gyakorlatba ültetése" - vélekedik Dăncilă a közleményben. 

A kormány álláspontja szerint a három tárca élére javasolt személyek - Oana Florea, Tit-Liviu Brăiloiu és Eugen Nicolicea - minden alkotmányos és törvényes feltételnek megfelelnek a miniszteri tisztség ellátásához. 

Mint írtuk, a kormányátalakításról a múlt héten döntött a Szociáldemokrata Párt (PSD), miután megvonta a bizalmat Tudorel Toader igazságügyi minisztertől, az európai uniós alapokért felelős miniszter és a határon túli románokért felelős tárcavezető pedig benyújtotta lemondását, mivel befutó helyekre kerültek a PSD listáján az európai parlamenti választáson. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?