Tăriceanu a szabadságok idején szervezné meg az alkotmánymódosító népszavazást

Valószínűleg augusztusban tartják meg az alkotmánymódosító népszavazást, amely az alaptörvénybe iktatná a május 26-i referendum korrupcióellenes eredményeit, és nem szervezik rá más választásra –jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.

A kisebbik kormánypárt, a iberálisok és Demokratá Szövetsége (ALDE) elnöke – aki a a május 26-i, büntetőjogi kérdésekkel kapcsolatos népszavazás ellen kampányolt – szerint az alkotmánymódosításra „azonnal sort kell keríteni”, ahogyan azt a kezdeményező Klaus Johannis államfő is mondta.

Szerinte be kell tartani a Velencei Bizottság ajánlását is. „A Velencei Bizottság ajánlását nem csak akkor kell betartani, amikor ez kedvez céljainknak. A bizottság azt mondja, hogy a népszavazásokat nem kell rászervezni más választásokra” – mondta Tăriceanu.

Augusztus Európa-szerte, így Romániában is a szabadságolások időszaka. Klaus Johannis államfő szerint a május 26-i referendum eredményeinek jogrendbe iktatására szervezett alkotmánymódosító népszavazást az év végi elnökválasztással egy időben kellene megtartani.

Ami a külföldön élő románok szavazását illeti, a szenátus elnöke szerint a levélszavazás nem megoldás, hisz legutóbb, amikor alkalmazták, összesen 2100-an éltek ezzel a lehetőséggel. Ehelyett azt kell megoldani, hogy a szavazás napját megelőző időszakban, a külföldön élők egy egész hétig leadhassák voksukat – hangoztatta a felsőház elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?