Így reagáltak a pártok Johannis nemzeti paktumjavaslatára

A kormány vezető erejét jelentő Szociáldemokrata Párt (PSD) megfontolja, hogy támogatja-e a Klaus Johannis államfő által kezdeményezett nemzeti paktum megkötését Románia európai útjának megszilárdításáról, ám ha a parlamenti pártok aláírnak egy ilyen dokumentumot, akkor annak a PSD szerint további „életbevágó" témákra is ki kell térnie.

A PSD szerda esti közleménye szerint Románia számára életbevágó, hogy a parlamenti pártok egyöntetűen támogassák az „egysebességes" Európai Uniót, amely azonos jogokat és előnyöket biztosít minden tagállam számára. A PSD azt is szorgalmazza, hogy valamennyi román párt lépjen fel az európai uniós kettős mérce felszámolásáért, vagyis azért, hogy Brüsszel ne tiltson meg olyasmit Romániának, amit más tagállamoknak elnéz.

A PSD a titkosszolgálatok és vádhatóságok közötti titkos megállapodások elítélését is belefoglalná a parlamenti pártok által aláírandó megállapodásba, és arról is konszenzust akar kialakítani, hogy a pártok támogassák a minimálbér bevezetését az EU szintjén.

Az államfő által javasolt „nemzeti paktummal" kapcsolatban a nagyobbik kormánypárt ironikusan megjegyezte: támogatja a politikai konszenzus kialakítását nemzeti jelentőségű ügyekben, főleg, ha valódi kezdeményezésekről és nem választási kampányfogásokról van szó.

A PSD álláspontját a párt végrehajtó bizottsága véglegesíti. A párt szerint az európai parlamenti választáson kifejezett népakaratot mindenképpen be kell építeni a jogrendbe, függetlenül attól, hogy a pártok aláírják-e vagy sem az államfő által javasolt politikai paktumot.

Elemzők szerint Klaus Johannis államfő az „Európa-párti Romániáról" szóló nemzeti paktummal a saját politikai táborát akarja erősíteni, amikor több olyan témában javasol nemzeti konszenzust, amelyek elfogadása meghátrálást jelentene a kormánypártok számára.

Johannis szerint a parlamenti pártoknak nemcsak abban kellene egyezségre jutniuk, hogy elvégzik a korrupcióellenes népszavazás miatt szükségessé váló alkotmánymódosítást, hanem azt is vállalniuk kellene, hogy szigorítják a köztisztviselők feddhetetlenségi követelményeit és a büntetőjogot kizárólag az európai intézmények ajánlásaival összhangban módosítják.

Tăriceanu: ez csak egy újabb trükk

A kisebbik kormánypárt, a Liberálisok és Demokratát Szövetsége (ALDE) határozottan elzárkózott a „nemzeti paktumtól”, amelyet az elnök újabb csapdájának tart. „Ez valójában csak egy újabb trükk” – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu pártelnök a Johannis által kezdeményezett megállapodásról.

A szenátus elnöke szerint az államfő ennek segítségével próbálja növelni újraválasztási esélyeit az idén esedékes államelnök-választáson.

Tăriceanu azt mondta, a Cotroceni-palotában folytatott tárgyalások során az elnök nem tett említést a megállapodásról , és hogy az nem a referendumon feltett kérdésekkel kapcsolatos.

„A referendum kérdései egyértelműen az igazságszolgáltatásra vonatkoztak, semmiképpen sem Románia európai irányultságára, hisz azt senki nem kérdőjelezte meg” – vélekedett az ALDE elnöke, aki azt is elmondta, fontolóra veszi a Johannis javaslatát, de nem érez nagy hajlandóságot magában arra, hogy támogassa őt újabb államelnöki mandátum megszerzésében.

„Olyan, mintha azt kérte volna a koalíció tagjaitól, a PSD-től és az ALDE-től, hogy támogassuk az elnökválasztáson” – fogalmazott Tăriceanu.

A kormánypártok is egyetértenek azzal, hogy az igazságügyi referendumon kifejezett népakaratnak megfelelően módosítani kell az alaptörvényt, de szerintük megengedhetetlen, hogy az alkotmánymódosítást megerősítő népszavazást rászervezzék az év végi elnökválasztásra, ahogyan azt Johannis javasolta.

PLUS-javaslat az igazságügy megreformálásáról

A Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) támogatja a Klaus Johannis által javasolt pártközi megállapodást – közölte a Dacian Cioloş vezette alakulat.

A PLUS közleményében leszögezi, hogy teljes mértékben egyetért az államfő által javasolt megállapodás alapelveivel, de ezeken kívül további három pontot iktatna a dokumentumba: az alkotmánybíróság megreformálását, a büntetett előéletűek nélküli közéletet, és az igazságügyi törvények szakemberek általi módosítását. Ennek a módosításnak egy közvita végkövetkeztetéseiből kell megszületnie, amelyen bírák, ügyészek, a civil szféra képviselői és egyetemi tanárok véleményét kérnék ki.

Az USR eltörölné a PSD, az ALDE és az RMDSZ törvénymódosításait

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támogatja az államfő által javasolt pártközi megállapodást – írja a párt szerda esti sajtóközleményében.

„Az USR üdvözli Klaus Johannis javaslatát, hogy valamennyi fél aláírjon egy megállapodást, amely eltörli azokat a módosításokat, amelyeket az igazságügyi törvényekben eszközölt a PSD, az ALDE és az RMDSZ” – szögezi le a dokumentum.

A közlemény emlékeztet: az USR már benyújtott a parlamentnek egy törvénytervezetet, amely átülteti a Velencei Bizottság ajánlásait az igazságszolgáltatási törvényekbe, és amennyiben létezik politikai egyezség, akkor azokat a közeljövőben el lehet fogadni, és ezzel „az igazságszolgáltatási rendszer visszanyeri stabilitását, Románia pedig visszanyeri hitelességét a külső partnerek előtt”.

Dan Barna, az USR elnöke hangsúlyozta: „az USR az elmúlt három évben a parlamentben és az utcákon következetesen küzdött azért, hogy megakadályozza, hogy a koalíció aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?