A kormányfő leváltotta az adóhatóság és az egészségbiztosító pénztár elnökét

Viorica Dăncilă kormányfő leváltotta tisztségéből Mihaela Triculescut, az Országos Adóhatóság (ANAF) és Adriana Cotelt, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnökét. A román sajtó összefüggést lát a személycserék és Darius Vâlcov, a miniszterelnök első fokon nyolc évre elítélt gazdasági tanácsadója lemondása között.

Mihaela Triculescu idén januárban vette át az ANAF vezetését, de helyére máris Mirela Călugăreant nevezte ki Dăncilă. Triculescu korábban, 2017 júliusától 2018 márciusáig már volt az adóhatóság elnöke.

Adriana Cotel, a CNAS államtitkári rangú elnökének helyét ideiglenesen – az új elnök kinevezéséig – Răzvan Teohari Vulcănescu alelnök veszi át.

A kormányfő ugyanakkor jóváhagyta Darius Vâlcov saját kérésre történő felmentését a miniszterelnök gazdasági tanácsadói tisztségéből. A román sajtó egy része tudni véli, hogy összefüggés van a két állami intézmény élén történt személycserék és Vâlcov lemondása között, a két hivatal eddigi vezetőit ugyanis Vâlcov embereinek tartották, míg a volt pénzügyminisztert a múlt hétfőn három és féléves letöltendő börtönbüntetésre ítélt Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD-) pártelnök bizalmasának.

Kapcsolódók

Kimaradt?