Alkotmányellenes az ANAF átszervezéséről szóló törvény

Alkotmányellenesnek minősítette kedden az Országos Adóhatóság (ANAF) átszervezéséről szóló törvényt az alkotmánybíróság. A jogszabály ellen a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Pro Románia párt emelt alkotmányossági kifogást. 

A taláros testület szavazattöbbséggel egészében alkotmányellenesnek minősítette a 2013/74-es sürgősségi kormányrendeletet módosító törvényt.Az ellenzéki alakulatok beadványukban hangsúlyozzák, a 2013/74-es sürgősségi rendeletet módosító törvény indoklása szerint a jogszabály célja megszüntetni a nyolc regionális központot és visszaállítani a megyei szintű berendezkedést, azaz 42 megyei és egy fővárosi igazgatóság létesülne, ugyanakkor azonban sem az indoklásban, sem a törvény szövegében nem jelölik meg, hogy milyen költségvetési forrásból tervezik gyakorlatba ültetni az intézkedést.

Kifogásolják a beadvány aláírói a törvény azon kitételét is, amely az állami költségvetésből finanszírozott és a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő Országos Vámigazgatóság létesítéséről rendelkezik. A szakhatóságok létesítése kizárólag a kormány és a minisztériumok hatáskörébe tartozik, ugyanakkor az erre vonatkozó döntést a Számvevőszéknek is láttamoznia kellett volna - állítják.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?