banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Örök emléket állítanak Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának

„Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1.” – ez a felirat áll a csíksomlyói Nyeregbe érkező zarándokokat fogadó székelykapun.

Hargita Megye Tanácsa sajtóirodájának közlése szerint a csíkszeredai Vámszer Géza Művészeti Népiskola mesterei – András Lajos, Sebestyén Ferenc, Godra János – és 25 fafaragó szakon tanuló diákja által készített kaput Hargita, Kovászna és Maros Megye Tanácsa állíttatta Ferenc pápa látogatása emlékére. A zeteváraljai Sebestyén Ferenc udvarán egy hónapig faragott kapu nyolc és fél méter széles, több mint 5 méter magas, súlya közel három tonna.

„Ez a kapu évszázadok múlva is itt fog állni annak emlékére, hogy Ferenc papa ellátogatott hozzánk, Csíksomlyóra. Ez egy jelkép is: mi itt voltunk, itt vagyunk, és itt leszünk. Itt voltunk, hiszen a székelykapu készítésének tudása évszázadok óta apáról fiúra száll és nem felejtettük el. Itt vagyunk, építkezünk, építünk, képesek vagyunk arra, hogy maradandót alkossunk. És itt leszünk – jelképezi a kapu – hiszen tervezünk, vendégeket várunk, vendégeket fogadunk” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A kaput a csíksomlyói Nyeregben levő oltár közelében állították fel, remélhetőleg Ferenc pápa is át fog majd alatta haladni június elsejei látogatása során. A kapuállításról készült fotók itt,  a kapu felállításáról készült timelapse videó itt tekinthető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?