Brüsszeli mandátumra cseréli az aradi polgármesteri széket Gheorghe Falcă

A vasárnapi európai parlamenti választásokon első helyen végzett Nemzeti Liberális Párt (PNL) listáján EP-képviselői mandátumot szerzett Gheorghe Falcă aradi polgármester, aki így nem tölti ki elöljárói mandátumát.

Falcă a jelöltlista nyolcadik helyezettjeként jutott be az Európai Parlamentben, és a PNL Arad megyei szervezetének hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy már meg is vannak a tervei, hogy mely szakbizottságokban szeretne tevékenykedni.

A nemzeti liberális (a pártok egybeolvadása előtt demokrata-liberális) politikus 2004 óta Arad polgármestere, de mostani, negyedik mandátumához inkább csak a „tehetetlenségi erő” juttatta, mivel a 2016-os parlamenti választások alkalmával egy miniszteri tisztségben reménykedett, de a PNL akkor leszereplése nyomán a szociáldemokraták alakíthattak kormányt.

Falcă többször jelét adta annak, hogy „kinőtte” Aradot, az utóbbi években Călin Bibarț PNL-s alpolgármestert „tolta” előre, azaz sajtótájékoztatókon, rendezvényeken, infrastrukturális beruházások terepszemléjén a volt prefektus képviselte a városvezetést, míg a háttérmunkát és a külkapcsolatok ápolását az önkormányzati tevékenységben nagy rutinnal rendelkező Bognár Levente RMDSZ-es alpolgármesterre bízta.

A jelenlegi polgármester egy hónapon belül átveheti EP-képviselői mandátumát, és Bognár Levente szerint nem fognak időközi polgármester-választást kiírni a megüresedett székre, hanem a PNL-s többségű képviselőtestület Bibarțot nevezi ki megbízott polgármesternek a jövő évi helyhatósági választásokig, helyére pedig egy új alpolgármestert választanak a tanácsosok maguk közül.

A 23 tagú aradi városi tanácsban a PNL 12, az RMDSZ két szavazattal rendelkezik, a helyi ellenzéket a hét szociáldemokrata párti (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) egy képviselője valamint egy független tanácsos jelenti.

Kérdés, hogyan fog működni ezt követően helyi szinten a PNL–RMDSZ koalíció, mert amellett, hogy a magyar szervezet mindig tartotta magát a politikai megállapodásokhoz, Falcă személye volt az egyik garancia arra, hogy a magyar közösségnek, egyházaknak, oktatási intézményeknek, a civil szervezeteknek ígért támogatások célba is értek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?