Nagyon korán keltek a Szatmár megyei RMDSZ-es politikusok

Szatmár megyében az RMDSZ vezető politikusai voltak már pár perccel 7 óra után leadták szavazatukat a vasárnapi EP-választáspokon a megye legkülönbözőbb településein, jó példával járva elől és a voksoláson való részvételre buzdítva.

Erdei D. István parlamenti képviselő Szamoskrassón adta le szavazatát, s mint fogalmazott: „Hiszek az Unióban és azt akarom,hogy az egyenlő felek elvének megfelelően, a kölcsönös bizalom és tisztelet jegyében minden nemzet megtalálja a maga boldogulását! Csak így fogja a partiumi magyar ember is európai polgárnak érezni magát!”

Turos Lóránd szenátor számára különösen kedves településen, nagyszülei falujában, gyermekkora legszebb vakációinak helyszínén, a Tasnádhoz közeli Érszakácsiban szavazott, hangsúlyozva:„Egy erős Európáért és egyben egy fejlődő, gyarapodó Erdélyért szavaztam a mai napon. Úgy gondolom csakis jelenléttel és felkészültséggel tudjuk a magyar embereket képviselni. Azt szeretném, hogy közösségeink tovább gyarapodjanak, hogy kultúránk tovább virágozzon. Ennek érdekében arra buzdítok mindenkit, hogy menjen el szavazni és támogassa az erős magyar képviseletet!”

„A ma hajnalban Vámfaluban leadott szavazatommal a helyi kicsi, de határozott magyar közösség azon akaratát erősítettem, hogy a Kárpát-medencei magyar képviselet megvalósuljon a mai választás után az EP-ben!” – mondta Nagy Szabolcs, a Szatmár megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, voksolását követően, az avasi dombok között.

A tövisháti dombok tövében, Dobrán adta le szavazatát Kovács Máté, a Szatmár Megyei Tanács RMDSZ csoport frakcióvezetője, hangsúlyozva: „Azt gondolom, egyetlen esélyt sem szabad elszalasztanunk, amikor beleszólhatunk a jövőnk alakulásába. Amire ma szavaztunk, annak hatásait hosszabb távon tapasztaljuk majd. Nem vitás, hogy a saját érdekeinket csak a saját képviselőink fogják megvédeni, úgy kisebbségi kérdésekben mint gazdáinkat, önkormányzatainkat érintő támogatások terén."

Nem csak a megye, de az ország csücskében, az Ugocsában, a román-ukrán határtól alig pár száz méterre, Kökényesden szavazott Magyar Lóránd parlamenti képviselő, s mint mondta: „Ma azért szavaztam — mint eddig egész életemben mindig — hogy nekünk, magyaroknak, elég erős maradjon a hangunk Szatmár megyében, Erdélyben, Romániában és most az Európai Unióban is. Ma az erős Kárpát medencei képviseletre voksoltam és arra bíztatok mindenkit, hogy tegyen ugyanígy, ha azt akarjuk, hogy megmaradjanak az agrártámogatások és fejlődhessen a vidéket éltető mezőgazdaság.”

Nagy a román részvétel

A 10 órási összesítések szerint addig a referendum kérdéseire 4,66 százalék, míg az EP-választáson 5,48  százalé szavazott — és nagyon magas a Szatmár megyei román településeken a részvételi arány, van ahol tíz órára meghaladta a húsz százalékot, míg a többségében magyar településeken továbbra is alacsony a választási kedv.

Az első tíz legnagyobb részvétellel bíró település közül csak mindössze egy az, amelyben a lakosok többsége magyar ajkú, az első húszból is mindössze kettő. A mezőnyt Balotafalu vezeti, több mint 20 százalékos részvételi aránnyal, míg Kiskolcson és Szilágyszébenen mindössze 1,69, illetve 2,25 százalékos.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?