Johannis: a PSD-nek fontosabb Dragnea jóléte, mint a helyes kormányzás

A Szociáldemokrata Párt (PSD) Liviu Dragnea pártelnök problémáival van elfoglalva, nem az ország és lakóinak gondjaival – mondta az elnöki palotában tartott szerdai sajtónyilatkozatában Klaus Johannis államfő, aki szerint a helyzeten csakis szavazás útján lehet változtatni.

„A PSD-kormány nyújtja a leggyengébb teljesítményt az 1989-es forradalom óta: nulla autópálya, nulla kórház, puszta ígérgetések, de a megvalósítások terén semmi. Egyetlen kivétel van: a büntetőtörvénykönyv módosításán sokat és rosszul dolgoztak. Felteszem a kérdést: miért dolgoztak olyan intenzíven a PSD-sek az igazságszolgáltatás leigázásán? A választ mindenki tudja: hogy megvédjék Dragneát az igazságszolgáltatástól. Ezen dolgozik a PSD két és fél éve. Mert a PSD-nek nyilván fontosabb Dragnea jóléte, mint Románia vagy a román állampolgárok jóléte, és mivel Dragneának és másoknak valós gondjaik vannak az igazságszolgáltatással, Európában már senki nem áll szóba velük. Mivel Dragnea nem tárgyal Európával, a PSD-ben az a benyomás alakult ki, hogy Romániának sem kell közel lennie az Európai Unióhoz” – vélekedett az elnök.

Johannis a május 26-i szavazáson való részvételre buzdította az ország polgárait. Kifejtette, az EP-választásokkal egy időben zajló referendumon a szavazók kifejezhetik, hogy ellenzik a korrupciós tettekért elítélt személyek közkegyelemben részesítését, valamint azt is, hogy az igazságügy és büntetőjog terén hozott sürgősségi kormányrendeletek ellen foglalnak állást.

„Most különleges lehetőség nyílik számunkra, hogy május 26-án döntsünk Románia jövőjéről. Az európai parlamenti választások és a referendum is Románia jövőjét szabja meg, Románia európai jövőjét dönti el. Márpedig egy demokráciában szavazás révén lehet változtatni a politikai helyzeten. Szavazzanak május 26-án!” – üzente Johannis.

Dăncilă: a számok mást mutatnak

Erre reagálva Viorica Dăncilă kormányfő kijelentette: nem hiszi, hogy „jót tesz az országnak ez az állandóan ismételt szöveg, hogy rosszul vezeti az országot a kormány, miközben a számok teljesen mást mutatnak”.

„Johannis úgy beszél, mintha lenne egy brüsszeli bíróság, amely ítélkezik fölöttünk, hogy mit teszünk jól és mit rosszul. Mi az Európai Unió tagállama vagyunk, és az állam elnökének méltóságról kellene tanúbizonyságot tennie, hogy a többi országgal egyenlő bánásmódban részesüljünk” – nyilatkozta a miniszterelnök.

Viorica Dăncilă hozzátette, hogy a kormány „teljes nyitottsággal” viszonyul ahhoz, hogy megvitassák az európai intézményekkel azokat a dolgokat, amelyek nem mennek jól, de ragaszkodik ahhoz, hogy egyenlő félként kezeljék az országot. „Ami jó Romániának, az legyen jó más államok számára is, és amit megkövetelnek Romániától, azt kérjék a többi országtól is” – szögezte le.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?