FRISSÍTVE - A nagyszebeni EU-csúcs közben zajlik Iaşi-ban a PSD nagygyűlése

FRISSÍTVE: Több száz ellentüntető fogadta Iaşi-ban a Szociáldemokrata Párt (PSD) választási nagygyűlésére érkezőket csütörtökön. 

Az ellentüntetők az Unirii tér bejáratainál helyezkedtek el, a rendfenntartók által felállított védőkerítések mögött, és kifütyölték a más megyék PSD-szervezetei által Iaşi-ba szállított csoportokat. „Szégyen!”, „Tolvajok!”, „Dragneának a börtönben a helye”, „PSD, a vörös pestis” - kiabálták az ellentüntetők.

A nagyobbik kormánypárt negyvenezer szimpatizánsát várja Iaşi-ba Moldva megyéiből. Maricel Popa, Iaşi Megye Tanácsának és a PSD Iaşi megyei szervezetének elnöke korábban kijelentette, hogy az Európa-napot szabadtéri folklórműsorral ünneplik meg, amelyre a párt vezetőit is várják.

FRISSÍTÉS: Traian Băsescu korábbi és Klaus Johannis jelenlegi államfő gyűlöletre és széthúzásra buzdította a román népet, egymás ellen uszította az embereket - hangsúlyozta a nagygyűlésen a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, aki szerint Romániának jelenleg nagy szüksége van "hazafiságra és hazafiakra". 

Beszédében Liviu Dragnea rámutatott, Băsescu és Johannis elnöksége alatt "az ország elfelejtett hazának lenni". "Băsescu, majd Iohannis gyűlöletre és széthúzásra buzdították ezt a népet, egymás ellen uszították az embereket, elhitették velük, hogy két tábort alkotnak, és harcolniuk kell egymás ellen. Én most itt világosan kimondom: nincsen két tábor, nincsenek jók és rosszak, ahogyan azt Iohannis állítja. Senkinek nem áll jogában táborokra osztani az embereket, egymásnak ugrasztani őket" - fogalmazott a pártelnök. 

Dragnea szerint a "Johannis-rezsim és annak szolgái" akadályozzák a kormány munkáját, az ország gazdaságának fejlődését, figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a parlamenti választásokat megnyert PSD-nek "nemhogy jogában áll, de kötelessége kormányozni". 

"Az, hogy Iohannis és az ő szolgái személyes érdekektől hajtva akadályozzák Románia fejlődését, arra utal, hogy politikai mohóságuk előbbre való a hazánál, a nemzetnél és a népnél" - nyomatékosította a szociáldemokrata pártelnök, aki szerint az államfő "idegen érdekeket" tart szem előtt. 

Beszédében Liviu Dragnea kiemelte, Románia európai uniós csatlakozása az ország legjelentősebb politikai megvalósítása, "Romániának tartozása van Európával szemben, ezt a tartozást azoban nem kierőszakolt szerződések, politikai engedelmességből átengedett kikötők és természeti erőforrások" formájában kell kifizetni. "Szuverén állam, független nemzet vagyunk, amely óriási elismeréssel tartozik Európának, deJIohannis és a többiek minden másnemű számítása a mi éberségünkbe, a román nép büszkeségébe és méltóságába ütközik majd" - mondta még Dragnea. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?