A fél országban viharok és felhőszakadások várhatók

Románia területének felére érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a légköri instabilitás miatt.

A meteorológusok szerint hétfőn 14 órától 23 óráig Munténiában, Moldva nagy részén, Erdély és Dobrudzsa bizonyos térségeiben és a hegyekben a fokozott légköri instabilitás miatt viharokra, gyakori villámlásra, felhőszakadásra és helyenként jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 25-35 litert négyzetmáterenként.

Hétfőn 23 órától kedden 23 óráig Erdélyben, Máramarosban, Moldva nagy részén és Munténia északi felében várhatók záporok és felhőszakadás, a lehulló csapadék mennyisége eléri a 25-30, elszórtan akár az 50-60 litert is négyzetméterenként. A záporokat villámlás, megerősödő szél, akár jégeső is kísérheti.

A hegyekben, Erdély magasan fekvő részein és a Moldvai Szubkárpátokban havas esőre vagy havazásra is számítani lehet. 1500 méteres magasság fölött 70-80 km/órás sebességgel fújhat a szél. Az előrejelzések szerint a keddi nap folyamán országszerte megerősödik a szél, 55-65 km/órás széllökések várhatók, és mindenütt jelentősen csökken a hőmérséklet, sokkal hidegebb lesz, mint ilyenkor általában.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) ugyanakkor elsőfokú árvízriasztást adott ki Arad és Bihar megyére. A hétfő 16 óráig érvényes figyelmeztetés a Fekete- és a Sebes-Körös vízgyűjtő medencéjét érinti.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?