Vincze: a kampányban csak az RMDSZ-nek van világos elképzelése Európáról

Míg a román pártok belpolitikai harcnak tekintik az EP-választást, addig az RMDSZ az Európai Unióról beszél a kampányban – vélekedett csütörtökön Vincze Loránt a Kis-Küküllő menti településeken tett látogatásán. 

„Olyan úton menetelünk, amelyen folyamatosan akadályokat gördítenek elénk. A román hatalom igyekszik elhallgattatni a közösségünket, mert nem szeretik, ha hallatjuk hangunkat, ha önkormányzati vezetőink erősek. Rajtunk múlik, hogyan lépünk ilyenkor. Mi, erdélyi magyarok szerencsére tudjuk, hogy a közösségi érdek, a nemzeti érdek mellé kell állnunk ilyenkor. Ilyen körülmények között pedig felértékelődik a május 26-i európai parlamenti választás is. Ahhoz, hogy megőrizzük súlyunkat Bukarestben, hogy önkormányzataink erősek maradjanak, sikeresen kell szerepelnünk most is” – fogalmazott a FUEN elnöke. 

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje Balavásáron és Gyulakután önkormányzati vezetőkkel, oktatási intézmények vezetőivel, egyházi méltóságokkal és véleményformálókkal találkozott Császár Károly szenátor és Kovács Mihály Levente, az RMDSZ megyei szervezetének ügyvezető elnöke társaságában. A jelölt kifejtette: Erdély csak akkor fejlődik, ha az unió támogatja a településeinket, gazdáinkat, vállalkozásainkat és iskoláinkat. A jó önkormányzati vezetők ki tudják használni ezeket a lehetőségeket, mutatotta rá, Gyulakután például jelenleg is nyolc pályázat fut kultúrotthonok és iskolák korszerűsítésére, traktor és erőgépek vásárlására.

Erdőszentgyörgyön gazdatalálkozón vettek részt, ahol a jelölt emlékeztette a gazdákat: a mezőgazdasági szabályozások kétharmadát Brüsszelben fogadják el, ezért nem mondhatunk le a szabályozásokba való beleszólás lehetőségéről. Hozzátette: „az idei év végén döntenek a következő költségvetési ciklusról, nekünk pedig ott kell lennünk a döntéshozatalban, hogy megvédjük a hagyományos erdélyi gazdák érdekeit, és ne engedjük, hogy a területalapú támogatásokat csökkentsék vagy hátrányunkra átcsoportosítsák”.

Sóváradon és Kibéden Vincze Loránt kifejtette, a román pártok belpolitikai harcnak tekintik az EP-választást, főpróbának a téli államfőválasztásra. Az RMDSZ az egyetlen alakulat, amely Európa felé fordul ebben a kampányban, felhívja a figyelmet az Unió előnyeire, és nyíltan elmondja, milyen tervei vannak Európában. 

Kibéd református templomába is ellátogatott, amely jövőben lesz kétszáz éves, és jelenleg a külső javítását végzik uniós támogatásból. „Erdély települései jelentős fejlődést köszönhetnek az uniónak, a csatlakozás óta több pénzt fordított Európa erre, mint a román állam száz év alatt. Mindannyiunk érdeke, hogy ezeket a támogatásokat megőrizzük, ennek eszköze az európai parlamenti képviselet” – mondta el Vincze Loránt.

Kapcsolódók

Kimaradt?