Megyei szinten is óvni lehet ezután a restitúciós ügyekben

Közelebb hozta az érintettekhez az ügyintézést a restitúciós folyamat peres eljárásain az a törvénymódosító javaslat, amit az RMDSZ nyújtott be a parlamentben.

„A kommunista rendszer ideje alatt elkobzott ingatlanok visszaszolgáltatásának esetében ezentúl az érintettek az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) alárendeltségében működő Központi Kárpótlási Bizottság döntéseit az adott ingatlan címe vagy földrajzi elhelyezkedése szerinti illetékes megyei törvényszéken támadhassák meg, ha óvni kell ellene. Idáig kizárólag csak a bukaresti törvényszék volt illetékes ebben” – fogalmazott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei képviselője azt követően, hogy a képviselőház plénuma végső döntést hozó fórumként szavazta meg az RMDSZ-es kezdeményezést.

A honatya szerint azért volt szükség erre a módosításra, hogy érvényesülhessen a törvény előtti egyenlőség minden állampolgár számára. „Az eddig hatályban levő törvények értelmében sokan fölösleges utak megtételére kényszerültek, és az ezzel járó többletkiadásokat is terhelték őket. Az RMDSZ azt kérte, hogy az állam biztosítsa egyenlően a hatékony jogorvoslathoz való jogot és ezáltal az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférést is minden állampolgára esetében” – taglalta a képviselő.

Az RMDSZ által javasolt módosítást a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács is megerősítette. A törvény az államelnök általi kihirdetés, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően lép érvénybe.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?