Az MPP feltételekkel támogatja Vincze Lorántot az EP-kampányban

A Magyar Polgári Párt (MPP) kész támogatni az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét az európai parlamenti választások kampányában, ha az RMDSZ-jelölt Vincze Loránt mandátumszerzése esetén támogatja a polgáriak programjában szereplő célokat az EP-ben.

Ez a lényege annak a megállapodásnak, amelyet jövő héten készül aláírni FUEN-elnöki minőségében Vincze Loránt, az RMDSZ EP-listájának második helyszén szereplő jelöltje az MPP vezetőjével, Mezei Jánossal. A megállapodás előzménye, hogy az RMDSZ vezetőivel folytatott legutóbbi egyeztetések után az MPP úgy döntött: nem kapcsolódnak be a szövetség választási kampányába.

Mezei Jánosék időközben enyhítettek ezen az álláspontjukon. Szerdai közleményük szerint „az RMDSZ jelöltjei között is van erős nemzeti érzelmű személy”, Vincze Loránt, aki FUEN-elnökként már bizonyított ilyen téren. „Egy megállapodáson dolgozunk. Ha az ebben foglaltakat Vincze Loránt elfogadja, az MPP támogatni fogja őt az EP-választásokon” – idézte a közlemény Mezei Jánost. A megállapodást április 17-én, Sepsiszentgyörgyön írnák alá a felek.

 

Vincze Loránt a Maszolnak elmondta: az MPP 2016 óta a FUEN tagpártja, így azóta folyamatos a kapcsolattartása a polgáriakkal. Felidézte, hogy február 19-én találkozott először FUEN-elnökként Mezei Jánossal. Akkor még nem véglegesült az RMDSZ jelöltlistája, de az MPP új elnöke jelezte, hogy támogatnák a jelöltségét.

A FUEN elnöke hangsúlyozta: a cél az, hogy minél erősebb legyen az erdélyi magyarság európai parlamenti képviselete, minél több magyar ember menjen el szavazni az EP választásokon. Emellett a FUEN-nek és a tagszervezeteinek is érdeke, hogy EP-mandátumot nyerjen. Egy ilyen cél eléréséhez pedig szerinte rugalmas együttműködési formákat is hasznosítani lehet

„Sokkal tisztább állapot lett volna, ha az MPP beáll az RMDSZ jelöltlistája mögé, de a közös cél alá kell rendelni a párt- és a személyes érdekeket. Adott esetben halmozott kompromisszumos megoldást is alkalmazni lehet” – magyarázta Vincze, hangsúlyozva, hogy természetesen az RMDSZ vezetőivel is egyeztetett a tervezett megállapodásról.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?