Ismét elhalasztották az igazságügyi miniszter elleni indítvány szenátusi vitáját

Kvórumhiány miatt másodszorra is elhalasztotta szerdán a szenátus plénuma az ellenzéki pártok által Tudorel Toader igazságügyi miniszter ellen benyújtott egyszerű indítvány vitáját, illetve az ezzel kapcsolatos szavazást.

A tárcavezető jelen volt szerdán az ülésteremben, és több mint 15 percen át várt a szenátorokra, de csak 44-en gyűltek össze a döntéshozatalhoz szükséges legalább 69 helyett, így az ülést nem tartották meg. Az egyszerű indítvány vitájára jövő hétfőn kerül sor – jelentette be Claudiu Manda szociáldemokrata párti szenátor.

Az igazságszolgáltatás biztos áldozat Toader kezei között címet viselő dokumentum vitáját eredetileg hétfőn kellett volna megtartani, a parlamenti frakciók vezetői azonban javasolták, hogy halasszák szerdára, és a plénum ezt el is fogadta. A döntés hátterében az állt, hogy több szenátor külföldön tartózkodott, ugyanakkor az érintett sem tudott volna részt venni az ülésen.

Az igazságügyi miniszter elleni egyszerű indítványt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nyújtotta be. A dokumentum aláírói többek között azt kérik a tárcavezetőtől, hogy ne avatkozzon be az igazságszolgáltatás munkájába, hagyjon fel a büntetőjog és az igazságügyi törvények „ártalmas módosításaival”, illetve támogassa a bírák és ügyészek törvénytelenségeinek kivizsgálásával foglalkozó különleges ügyosztály felszámolására irányuló PNL-javaslatot.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban azt mondta, hogy a szövetség szenátorai megszavazzák majd az indítványt, ha voksolásra bocsátják.

Kapcsolódók

Kimaradt?