„Büntetőügyesek nélküli közéletet”: megfelel az alkotmányos előírásoknak a kezdeményezés

Alkotmányos az az állampolgári jogalkotási kezdeményezés, amely az alaptörvény módosításával tiltaná meg jogerősen elítélt személyeknek a köztisztségek betöltését – döntött az alkotmánybíróság kedden.

A határozatról döntéséről – miszerint a kezdeményezés eleget tesz az alkotmány 150. és 152. cikkelyének – a testülethez közel álló források tájékoztatták az Agerprest.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) február 12-én jelentette be, hogy a „Büntetőügyesek nélküli közéletet” elnevezésű kezdeményezés keretében összegyűjtött aláírások az alkotmánybírósághoz kerültek. Mihai Badea ügyvéd, a javaslattevő csoport vezetője februárban közölte, hogy 931 249 aláírást nyújtottak be a parlamenthez, de „Liviu Dragnea politikai parancsára” a képviselőházi főtitkárság azzal a kísérőszöveggel küldte az alkotmánybíróság elé a listát, hogy az csak 591 097 aláírást tartalmaz.

A kezdeményezéssel az USR szeretné, ha törvénybe foglalnák: büntetett előéletűek ne tölthessenek be közjogi tisztséget, pontosabban a következő bekezdéssel egészítenék ki az alkotmány 37. cikkelyét: „Nem választhatók a helyi közigazgatásba, képviselőházba, szenátusba és államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg valamilyen ok miatt az ítélet hatásai megszűnnek.”

A kezdeményezést a nagyobbik kormánypárt, a Szociáldemokrata Párt és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt több politikusa is kifogásolta.

Kapcsolódók

Kimaradt?