Egy millió aláírás gyűlt össze a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampányban

Egymillió aláírás gyűlt össze a határokon belül és kívül a Büntetőügyesek nélküli közéletet elnevezésű polgári kezdeményezés keretében, amellyel a cél: alkotmányba foglalni, hogy bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek ne tölthessenek be köztisztséget - tájékoztat egy keddi sajtóközlemény. 

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna kedden hangsúlyozta, ötszázezer aláírásra van szükség ahhoz, hogy polgári kezdeményezésként terjesszék a parlament elé az alkotmánymódosító tervezetet, de ennél sokkal többet gyűjtöttek.  "Ma 1.000.000 olyan állampolgár van, aki úgy gondolja, hogy másképp, figyelmesen, felelősséggel kell kormányozni az országot. Együtt erőt képviselünk, együtt meg tudjuk menteni az országot" - hangoztatta a közlemény szerint Barna. 

A dokumentum rámutat: a kampányban, bel- és külföldön mintegy 5.000 önkéntes működött közre, akiknek gyakran a rendőrséggel, csendőrséggel vagy a hatalmukat az aláírásgyűjtés megakadályozására használó polgármesterekkel is meg kellet küzdeniük. "1.000.000 aláírást gyűlt össze, ami azt jelenti, hogy ezt a témát nem lehet a szőnyeg alá söpörni. Akármi is lesz ezután, ezt a mai győzelmet senki sem veheti el tőlünk" - fogalmazott Mihai Badea ügyvéd, a kezdeményező bizottság elnöke. 

Az 1999/189-es törvény értelmében ahhoz, hogy egy alkotmánymódosító polgári kezdeményezés érvényes legyen, a Hivatalos Közlönyben történő megjelenéstől számított hat hónapon belül legalább 500.000 támogató aláírást kell gyűjteni úgy, hogy azok közül legalább 20.000 az ország 21 különböző megyéjéből származzon. 

Bár csak 20 megyében és Bukarestben kellett volna legalább 20.000 aláírást gyűjteni, a Büntetőügyesek nélküli közéletet kampány ezt 23 helyen teljesítette, mégpedig Fehér, Argeş, Bacău, Bukarest, Bihar, Brassó, Kolozs, Konstanca, Dolj, Galac, Hunyad, Iaşi, Ilfov, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Suceava, Temes, Tulcea és Vaslui megyében. 

Az alkotmánymódosítás kezdeményezői a következő bekezdéssel egészítenék ki az alaptörvény 37. cikkét: "Nem választhatók meg a helyi közigazgatásba, képviselőházba, szenátusba és államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket szándékosan elkövetett bűncselekmények miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, amíg valamilyen ok miatt az ítélet hatásai megszűnnek"

Kapcsolódók

Kimaradt?