banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Kelemen Hunor teljesen mellőzné a sürgősségi kormányrendeleteket

Nemcsak a büntetőjog területére korlátozná a sürgősségi kormányrendeletek tiltását Kelemen Hunor, hanem teljesen kiiktatná azokat. Az RMDSZ szövetségi elnöke a Klaus Johannis államfő által kijelölt népszavazási témakörök kapcsán beszélt erről.

Kelemen Hunor szerint a referendum kérdéseinek egyszerűeknek kell lenniük, hogy azokat a jogi felkészültsége nélkülözők is könnyen megértsék. Mint mondta: ő szigorúbban fogalmazna, mint az államfő, és nem korlátozná a büntetőjog területére a sürgősségi rendeletek kiadásának tiltását, hanem teljesen kiiktatná a sürgősségi rendeleteket, amire egyébként 2013-ban már javaslatot tett az RMDSZ.

Meglátása szerint a kormányt csak arra kellene felhatalmazni, hogy a parlamenti vakáció ideje alatt, katasztrófa- vagy háborús helyzetben egyszerű rendeleteket adjon ki.

Johannis csütörtökön kijelölte az európai parlamenti választások napjára, május 26-ára meghirdetett referendum témáit: a népszavazáson egyrészt a korrupciós tettek miatt elítéltek közkegyelemben vagy amnesztiában részesítésének megtiltásával, másrészt a büntetőjog sürgősségi kormányrendelettel való módosításának megtiltásával kapcsolatban kérnék ki a lakosság véleményét.

banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?