Korrupcióért ítéltek el egy volt államtitkárt

Bűnrészesség miatt két éves és hat hónapos börtünbüntetésre ítélte a Bukaresti Táblabíróság Alin Ţucmeanu volt egészségügyi államtitkárt. A vád szerint a politikus közbenjárt egy vállalkozó érdekében, hogy állami költségvetésből fizetett megrendeléshez jusson.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint 2015 augusztusa és novembere között történt a vesztegetési ügy, amelyben egy bizonyos Cristinel Spiridon Vodislav vállalkozó 60 ezer eurónyi csúszópénzt ígért az egyik állami kórház vezetőinek, ha a cégétől rendelik meg az orvostechnikai eszközöket és a különböző kórházi berendezéseket több mint 2,2 millió lej értékben (áfa nélkül).

A volt államtitkár szerepe a közvetítés volt a két fél között. Gyakorlatilag „kezességet” vállalt a megvesztegetőért, akit „megbízhatónak” nevezett abban a tekintetben, hogy kifizeti a zsebbe ígért 60 ezer eurót.

A Ţucmeanu elleni ítélet jogerős, ám a végrehajtását négy évre felfüggesztették, ez idő alatt részt kell vennie egy integrációs programban, továbbá 100 órányi közmunkát kell végeznie a bukaresti 2. kerületi közterület-fenntartó vállalatnál. A cégvezetőt kétéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?