Nem találgatja európai főügyészi esélyeit Kövesi

Nem bocsátkozott esélylatolgatásokba az európai főügyészi tisztség elfoglallását illetően Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyész, aki ellen a múlt héten hatósági felügyeletet rendelt el az igazságszolgáltatási felügyelet (SIIJ).

Kövesinek az előírás szerint hétfő reggel kellett ismét megjelennie az egyik bukaresti rendőrkapitányságon. A sajtó képviselőinek azon kérdésére, hogy milyen esélyeket lát az európai főügyészi tisztség elfoglalására most, hogy csak ügyészi engedéllyel hagyhatja el az ország területét, Kövesi azt válaszolta, még nem tudja, hogyan fogják befolyásolni ezek az ellene irányuló intézkedések a tárgyalásokat. „Nem tudom, mit vesznek figyelembe, meglátjuk, hogyan döntenek, mennyire befolyásolták az elmúlt időszak történései a tárgyalásokat” – nyilatkozta.

A román korrupcióellenes ügyosztály (DNA) volt vezetője ellen 60 napos hatósági felügyeletet rendelt el március 28-án az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló intézmény abban az ügyben, amelyben hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják az Országos Befektetési Alap (FNI) volt igazgatójának, Nicolae Popának a hazaszállítása kapcsán. Megtiltották neki többek között, hogy elhagyja az országot, a sajtónak nyilatkozzon az ellene folyamatban lévő ügyről, és hogy a legfőbb ügysészségen betöltött hivatalát sem láthatja el.

Kövesi megtámadta az ellene hozott hatósági felügyelet elrendelését, de fellebbezéséről még nem döntöttek. Brüsszelben április 4-én lenne az európai uniós főügyészi tisztség odaítélésének harmadik tárgyalási fordulója, miután az első kettőben az Európai Parlament és az Európai Tanács illetékesei nem tudtak dönteni a versenyben maradt két jelölt, Kövesi és a francia Jean-Francois Bohnert között.

A Kövesi ellen hozott román hatósági intézkedések miatt egyébként a múlt héten az EP, az Európai Biztottság és az Európai Néppárt vezetői is aggodalmuknak adtak hangot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?