Elhalasztották a szenátusi elnök marokkói látogatását

Marokkói kérésre elhalasztották Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnöknek az afrikai országba tervezett látogatását – közölte kedden a felsőház.

Tăriceanu az eredeti tervek szerint március 27-e és 31-e között látogatott volna Marokkóba ottani hivatali kollégája, Hakim Benchamach meghívására, a látogatást azonban – a marokkói fél kérésére – egy később, közös megegyezéssel meghatározandó időpontra halasztották – tájékoztat a közlemény.

A szenátuselnök vezette romániai küldöttség tagjai a marokkói parlament két házelnökével, a miniszterelnökkel és a marokkói külügyminiszterrel folytattak volna megbeszélést a látogatás alkalmával, illetve szerepelt a programban az V. Mohammed-mauzóleumnál való tiszteletadás, illetve a Tanger Med kikötő meglátogatása is – áll a szenátus házbizottsági ülésén ismertetett memorandumban.

A dokumentum szerint a látogatás célja a két ország közötti parlamenti párbeszéd megerősítése lett volna, tekintettel arra, hogy Marokkó elsődleges kapcsolatot jelent a Románia és az észak-afrikai országok közötti politikai párbeszéd intenzívebbé tétele, az együttműködés kiterjesztése érdekében.

Mint ismert, egy nappal korábban, hétfőn a jordán király lemondta romániai látogatását, amiért a kormányfő kilátásba helyezte az izraeli külképviselet Jeruzsálembe költöztetését. A román sajtó szerint a marokkói látogatás elhalasztását is Dăncilă kijelentése indokolja.

Kapcsolódók

Kimaradt?