Johannis: a kormány a prevenció terén is csődöt mondott

A szociáldemokrata kormány teljesen figyelmen kívül hagyja az egészségügy valós problémáit, betegségmegelőzés terén is csődöt mondott – véli Klaus Johannis.

A Cotroceni-palotában szervezett, Emberi jogok és dohányzásmentes világ elnevezésű fórumon az elnök rámutatott, a kormány ígéretei ellenére még mindig váratnak magukra az olyan hatékony tájékoztató kampányok, amelyek révén elmagyarázzák az embereknek, milyen kockázatoknak teszik ki magukat a dohányzással.

„Bár ez lenne az egyetlen probléma. De még mindig nem épültek fel a beígért regionális kórházak, nem tapasztaljuk, hogy javult volna az egészségügyi infrastruktúra, és ami még súlyosabb: nem azt látni, hogy törődnének az emberekkel. Azt viszont látjuk, hogy figyelmen kívül hagyják az egészségügy valós problémáit, látjuk az elégedetlen pácienseket, a motivációjukat vesztett orvosokat, a válságokat és a botrányokat” – fogalmazott az államelnök.

Johannis szerint a jelenlegi és az eljövendő generációk egészsége előrébb való minden, választási vagy politikai előnnyel járó célkitűzésnél. Bár a megelőzésre fókuszáló országos programoknak nincsenek azonnal érezhető, látható eredményei, közép- és hosszú távon éreztetik hatásukat. A prevenciónak meghatározó szerepe van, ezért elnöki mandátumának egyik prioritása a megelőzés és az egészségügyi oktatás népszerűsítése – mondta.

„Bizonyított tény, hogy a modern társadalom legelterjedtebb betegségei elkerülhetők, ha időben lépünk. A prevenció fontosságának tudatosítása, valamint az egészséges életmód hosszú távon jelentősen hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javításához, és higgyék el, nagy szükségünk van erre” – nyomatékosította az államfő.

Az elnök hangsúlyozta, örömre ad okot, hogy egyre többen megértik, miért fontos az egészséges életmód, az, hogy az emberek tájékozódjanak káros szokásaik hatásairól, ezt az egyéni felelősségvállalást azonban bátorítaniuk, erősíteniük kell az illetékes állami hatóságoknak. A dohányzás nyilvános helyeken való betiltása „érett és felelős döntés” volt, mondta az államfő, hozzátéve, hogy hasonló kezdeményezésekre lenne szükség más területeken is.

Klaus Johannis kiválósági díjat kapott a fórum szervezőitől a dohányfogyasztás csökkentéséhez való jelentős hozzájárulásáért. A Cotroceni-palotában tartott eseményen részt vett Dina Mired jordán hercegnő, valamint Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős EU-biztos.  

Kapcsolódók

Kimaradt?