Johannis: Dăncilă kormányfőnek sikerült tönkretennie az ország kapcsolatát az arab világgal

Viorica Dăncilă kormányfőnek sikerült „tönkretennie” Románia kapcsolatát az arab világgal, jelentette ki Klaus Johannis államelnök hétfőn, rámutatva, II. Abdullah jordán királyt megsértette a miniszterelnök nyilatkozata, ezért lemondta romániai tervezett látogatását.

„Eredetileg elég sűrű programom volt a mai napra. Ma este innen gyorsan vacsorára kellett volna mennem, Jordánia királyát kellett volna vendégül látnom, azonban a miniszterelnök dilettantizmusa miatt, aki tönkretette kapcsolatunkat azzal a régióval, már nem kell mennem. Jordánia királya személy szerint sértve érezte magát a kormányfő nyilatkozata miatt és lemondta látogatását. Ez valós problémát jelent Romániának. Románia bizalmon alapuló kapcsolatot épített ki az arab világgal, ez a kapcsolat a román külpolitikának egyik konstans eleme a kevés közül, legalábbis az volt tegnapig. Ebben a kapcsolatban Romániának határozott, korrekt hozzáállása volt partnereivel szemben, most a miniszterelnök asszonynak sikerült tönkretennie ezt is. Ez nem tréfa, nagyon, nagyon szomorú dolog” fejtette ki az államfő a Romániai Városok Egyesületének Bukarestben zajló konferenciáján.

Az Államelnöki Hivatal hétfőn sajtóközleményben tájékoztatott, hogy a jordán fél lemondta II. Abdullah jordán király hivatalos látogatását Romániába.

„Klaus Johannis román államfő hétfőn délután a Cotroceni-palotában fogadta volna II. Abdullah-t, a Jordán Hasemita Királyság királyát annak a hivatalos látogatásnak a keretében, amelyet a jordán uralkodó Romániába tervezett. A látogatást a jordán fél ma lemondta” közölte az Államelnöki Hivatal hétfőn kiadott sajtóközleményében.

II. Abdullah jordán király lemondta hétfőre tervezett romániai látogatását, tiltakozásképpen Viorica Dăncilă kormányfő vasárnapi kijelentésére, miszerint Románia Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti izraeli nagykövetségét, tájékoztatott hétfőn az AFP a jordán királyi palota közleményére hivatkozva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?